Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2012.

Обележен Дан Прве бригаде



Свечаним дефилеом и постројавањем јединица, данас је у новосадској касарни „Југовићево“, обележен Дан Прве бригаде Копнене војске, 9. новембар као сећање на дан када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.

Честитајући празник припадницима Прве бригаде, командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић истакао је да је та јединица квалитетном организацијом рада и професионалним односом према задацима постигла значајне резултате.

- То сте показали у успешном извршавању борбених и неборбених задатака, учешћем у мултинационалним операцијама, активним суделовањем у војним вежбама у земљи и иностранству, а нарочито у помоћи цивилним властима у отклањању последица елементарних непогода – нагласио је генерал Мојсиловић оцењујући да их све то чини веома цењеним како у Војсци Србије, тако и међу грађанима.

Командант Прве бригаде Копнене војске, бригадни генерал Ђокица Петровић подсетио је на значај данашњег датума, као и на успешно извршене задатке припадника Прве бригаде.

- Максимум је још увек испред нас и то је наш циљ – поручио је генерал Петровић окупљенима. Празник припадницима те јединице честитао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Љубиша Диковић.

Данашњој свечаности су присуствовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Српске православне цркве епархије Бачке, локалне самоуправе, као и новосадски основци.

Прву бригаду чине пешадијске,оклопно-механизоване, артиљеријске и артиљеријско-ракетне јединице противваздухопловне одбране као и инжињеријске, логистичке и јединица везе. Команда Прве бригаде Копнене војске се налази у Новом Саду, а јединице су стациониране у Бачкој Тополи, Сремској Митровици, Панчеву и Новом Саду. Та бригада Копнене војске формирана је 31. јула 2006. године од јединица Новосадског корпуса и делова других јединица Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА