Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2012.

Obeležen Dan Prve brigade



Svečanim defileom i postrojavanjem jedinica, danas je u novosadskoj kasarni „Jugovićevo“, obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojske, 9. novembar kao sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Čestitajući praznik pripadnicima Prve brigade, komandant Kopnene vojske general-major Milan Mojsilović istakao je da je ta jedinica kvalitetnom organizacijom rada i profesionalnim odnosom prema zadacima postigla značajne rezultate.

- To ste pokazali u uspešnom izvršavanju borbenih i neborbenih zadataka, učešćem u multinacionalnim operacijama, aktivnim sudelovanjem u vojnim vežbama u zemlji i inostranstvu, a naročito u pomoći civilnim vlastima u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda – naglasio je general Mojsilović ocenjujući da ih sve to čini veoma cenjenim kako u Vojsci Srbije, tako i među građanima.

Komandant Prve brigade Kopnene vojske, brigadni general Đokica Petrović podsetio je na značaj današnjeg datuma, kao i na uspešno izvršene zadatke pripadnika Prve brigade.

- Maksimum je još uvek ispred nas i to je naš cilj – poručio je general Petrović okupljenima. Praznik pripadnicima te jedinice čestitao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković.

Današnjoj svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Srpske pravoslavne crkve eparhije Bačke, lokalne samouprave, kao i novosadski osnovci.

Prvu brigadu čine pešadijske,oklopno-mehanizovane, artiljerijske i artiljerijsko-raketne jedinice protivvazduhoplovne odbrane kao i inžinjerijske, logističke i jedinica veze. Komanda Prve brigade Kopnene vojske se nalazi u Novom Sadu, a jedinice su stacionirane u Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Novom Sadu. Ta brigada Kopnene vojske formirana je 31. jula 2006. godine od jedinica Novosadskog korpusa i delova drugih jedinica Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA