Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2012.

Министри Вучић и Динкић са шеиком Мухамедом о економској сарадњи



Делегација Владе Републике Србије, коју предводе први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић и министар финансија и привреде Млађан Динкић, састала се данас у Абу Дабију са шефом државе шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном.

Теме разговора биле су сарадња у области одбране и унапређење економских односа двеју земаља.

Чланови две делегације разговарали су о могућностима пласмана српског оружја и муниције Уједињеним Арапским Емиратима, заједничким пројектима за развој и производњу ракетних система и суперсоничних тренажних авиона.

Потпредседник владе Александар Вучић позвао је шеика Мухамеда да посети Србију, што је он прихватио и најавио посету почетком јануара.

Министар финансија Млађан Динкић изнео је шеику Мухамеду предлог заједничког улагања у области пољопривреде и агроиндустрије, са посебним акцентом на увођење великих система за наводњавање на територији Републике Србије. Министар Динкић је додао да Србија представља добар амбијент за улагања инвеститора из Уједињених Арапских Емирата.

Уједињени Арапски Емирати данас су, после Катара, најбогатија арапска земља са једним од највећих БДП на свету.

Спољна политика Уједињених Арапских Емирата и развој односа и сарадње на спољнополитичком плану директно је повезана са економском политиком земље и развојем трговинских веза.