Министарство одбране Републике Србије
 
24.08.2012.

Састанак министра одбране са сталним координатором УН у Србији



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се данас са Вилијемом Инфантеом, сталним координатором Уједињених нација у Републици Србији.

Тема састанка била је борба против корупције, програм развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције у Републици Србији, као и родна равноправност жена у војсци.

На састанку је посебно било речи о борби против корупције. Инфанте је изразио спремност да помогне шефу Бироа за координацију служби безбедности Александру Вучићу у свим сферама борбе против корупције, оснивању експертских тимова за израду акционих планова и предузимању конкретних мера, обуци персонала и финансијску подршку за изградњу капацитета неопходних за борбу против корупције. Обе стране сматрају да ће сагледавање добре праксе, али и евентуалних мањкавости у спровођењу процедура које се односе на спречавање ризика од корупције, помоћи Влади Србије да умањи ове ризике.

Током састанка министар Вучић је оценио да високо квалитетна сарадња Министарства одбране са Уједињеним нацијама и њеним специјализованим агенцијама и телима има веома велики значај за наставак процеса реформи, чему је Министарство одбране Републике Србије истински привржено, што је посебно важно и за напредак наше земље ка пуноправном чланству у Европској унији.

У наредном периоду приоритет Министарства одбране биће решавање вишкова убојних средстава и складиштења конвенционалне муниције у сарадњи са Канцеларијом Уједињених нација у Србији на заједничким пројектима смањења ризика од злоупотребе оружја.

Министар Вучић захвалио је Инфантеу на подршци Уједињених нација за развој и програму развоја капацитета за управљање залихама конвенционалне муниције, којим Србија жели да покаже да у области разоружања и контроле наоружања поштује стандарде, критеријуме и процедуре УН и ОЕБС.

Kонстатовано je да Министарство одбране успешно сарађује са Агенцијом УН за родну равноправност и јачање улоге жена, као и Програмом УН за развој (UNDP). Ова сарадња се одвија у функцији обезбеђивања подршке Министарству одбране на спровођењу Националног акционог плана „Жене, мир и безбедност у Републици Србији“, сходно прихваћеној Резолуцији Савета безбедности 1325.