Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.08.2012.

Sastanak ministra odbrane sa stalnim koordinatorom UN u Srbiji



Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić sastao se danas sa Vilijemom Infanteom, stalnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji.

Tema sastanka bila je borba protiv korupcije, program razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije u Republici Srbiji, kao i rodna ravnopravnost žena u vojsci.

Na sastanku je posebno bilo reči o borbi protiv korupcije. Infante je izrazio spremnost da pomogne šefu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandru Vučiću u svim sferama borbe protiv korupcije, osnivanju ekspertskih timova za izradu akcionih planova i preduzimanju konkretnih mera, obuci personala i finansijsku podršku za izgradnju kapaciteta neophodnih za borbu protiv korupcije. Obe strane smatraju da će sagledavanje dobre prakse, ali i eventualnih manjkavosti u sprovođenju procedura koje se odnose na sprečavanje rizika od korupcije, pomoći Vladi Srbije da umanji ove rizike.

Tokom sastanka ministar Vučić je ocenio da visoko kvalitetna saradnja Ministarstva odbrane sa Ujedinjenim nacijama i njenim specijalizovanim agencijama i telima ima veoma veliki značaj za nastavak procesa reformi, čemu je Ministarstvo odbrane Republike Srbije istinski privrženo, što je posebno važno i za napredak naše zemlje ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

U narednom periodu prioritet Ministarstva odbrane biće rešavanje viškova ubojnih sredstava i skladištenja konvencionalne municije u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija u Srbiji na zajedničkim projektima smanjenja rizika od zloupotrebe oružja.

Ministar Vučić zahvalio je Infanteu na podršci Ujedinjenih nacija za razvoj i programu razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije, kojim Srbija želi da pokaže da u oblasti razoružanja i kontrole naoružanja poštuje standarde, kriterijume i procedure UN i OEBS.

Konstatovano je da Ministarstvo odbrane uspešno sarađuje sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost i jačanje uloge žena, kao i Programom UN za razvoj (UNDP). Ova saradnja se odvija u funkciji obezbeđivanja podrške Ministarstvu odbrane na sprovođenju Nacionalnog akcionog plana „Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji“, shodno prihvaćenoj Rezoluciji Saveta bezbednosti 1325.