Министарство одбране Републике Србије
 
18.06.2012.

Конференција за новинаре поводом несреће на полигону „Пасуљанске ливаде“



Двоје кадета Војне академије је погинуло, двоје је теже рањено, а петоро је задобило лакше телесне повреде у експлозији заосталог пројектила која се догодила јутрос у 9:05 часова, приликом редовних вежбовних активности Војне кадемије, на интервидовском полигону “Пасуљанске ливаде”.

До несреће, како је на данашњој конференцији за новинаре рекао начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник Миливоје Пајовић, дошло је када је експлодирао пројектил 30 милиметара, који се користи за аутоматски бацач граната.

Том приликом смртно су страдали кадети четврте године Војне академије смера пешадија Милина Милетић из Горњег Милановца и Филип Милојевић из села Горња Трнава код Тополе, теже су повређени кадети Тања Милошевић из Лебана и Стефан Милосављевић из Новог Сада, док су лакше повреде задобили кадети Мирјана Величковић из Срдулице, Јелена Обрадовић из Крагујевца, Слободан Петровић из Власова код Рашке, Младен Милосављевић из Алексинца и Никола Гарабиљевић из Шапца, сви, такође, кадети четврте године смера пешадије.

- Овом приликом припадници Министарства одбране и Војске Србије изражавају најискреније саучешће породицама погинулих кадета Војне академије – рекао је пуковник Пајовић додајући да је министар одбране удаљио са дужности старешине из ланца командовања које су биле задужене за планирање и реализацију завршне вежбе кадета.

Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна казао је да се трагедија догодила на редовној настави у оквиру програма оспособљавања кадета на завршној години 133. класе.

- Реч је о настави кадета смера пешадије. Тема је била Чета на маршу са преласком у напад. Наставно питање које су кадети са наставником изводили било је такве природе да они нису користили наоружање и муницију, а тема је била израда модела тј. симулација простора на коме ће у тачном реалном времену и простору изводити вежбу – нагласио је генерал Вуруна и поновио да је реч о кадетима завршне године који су прошли обуку гађања из свих пешадијских оружја.

Говорећи о повређенима, начелник Одељења Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију на ВМА потпуковник проф. др Радослав Барјактаровић рекао је да су сви повређени стабилно и ван животне опасности.

- Од седморо повређених и збринутих кадета њих двоје имају озбиљније повреде грудног коша, а осталих пет имају ситне повреде главе, тела и екстремитета добијених од гелера. Издвојили смо четворо са најозбиљнијим повредама те смо их транспортовали на Војномедицинску академију, а остала три кадета са лакшим повредама стижу на ВМА, рекао је потпуковник Барјактаровић и додао да ће сви који буду имали потребу за додатном хируршком интервенцијом бити оперисани.

Пуковник Пајовић је такође додао да су сви кадети теже или лакше повређени ступили у контакт са својим породицама још по пријему у болницу у Ћуприји, а да су делегације Министарства одбране и Војске Србије изразиле саучешће и посетиле породице настрадалих кадета.

Одговарајући на питања новинара, позивајући се на прелиминарне податке, он је истакао да пројектил који је експлодирао није коришћен током припрема за вежбу „Дипломац 2012“ већ је, будући да је на пројектилу било корозије, вероватно „заостао“ од претходних активности на том полигону. Он је објаснио да се несрећа догодила када су кадети нашли заосталу гранату, иако у њиховој обуци није била коришћена бојева муниција.

Пуковник Пајовић је додао да су старешине у тренутку експлозије биле поред група кадета, а да су дипломци били близу једни другима, јер су правили макету за вежбу и да је на Пасуљанским ливадама у тренутку несреће било око 600 кадета подељених у четири групе и старешина, и особље за подршку на полигону.

- Комисија ће утврдити како и зашто се тај пројектил нашао на месту које није у рејону циљева, већ у близини где се изводила вежба кадета, где се иначе не користи наоружање и опрема – оценио је пуковник Пајовић наглашавајући да је министар одбране Драган Шутановац формирао истражну комисију која ће утврдити околности несрећног случаја.

Инспекторат одбране, Војна полиција и комисија коју је формирао министар одбране испитују све околности данашње несреће.

- Имамо информације о свим врстама гађања. На Пасуљанским ливадама се у јуну и мају у неколико наврата гађало из те врсте наоружања, као и на десетинама других локација. Све испитујемо - закључио је пуковник Пајовић истичући да је редовна процедура да се приликом сваке смене људства на полигону Пасуљанске ливаде изврши претрес терена и да се сви објекти и просторије предају на коришћење.

Према његовим речима, претпоставља се да је пројектил већ дуго био на том месту и да очигледно није пронађен приликом редовне процедуре.

Конференцији за новинаре присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић као и начелник Управе за обуку и доктрину генерал-мајор Јовица Драганић.

Повређене кадете на Војномедицинској академији данас су посетили председник Србије Томислав Николић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић.