Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.06.2012.

Konferencija za novinare povodom nesreće na poligonu „Pasuljanske livade“



Dvoje kadeta Vojne akademije je poginulo, dvoje je teže ranjeno, a petoro je zadobilo lakše telesne povrede u eksploziji zaostalog projektila koja se dogodila jutros u 9:05 časova, prilikom redovnih vežbovnih aktivnosti Vojne kademije, na intervidovskom poligonu “Pasuljanske livade”.

Do nesreće, kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović, došlo je kada je eksplodirao projektil 30 milimetara, koji se koristi za automatski bacač granata.

Tom prilikom smrtno su stradali kadeti četvrte godine Vojne akademije smera pešadija Milina Miletić iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz sela Gornja Trnava kod Topole, teže su povređeni kadeti Tanja Milošević iz Lebana i Stefan Milosavljević iz Novog Sada, dok su lakše povrede zadobili kadeti Mirjana Veličković iz Srdulice, Jelena Obradović iz Kragujevca, Slobodan Petrović iz Vlasova kod Raške, Mladen Milosavljević iz Aleksinca i Nikola Garabiljević iz Šapca, svi, takođe, kadeti četvrte godine smera pešadije.

- Ovom prilikom pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izražavaju najiskrenije saučešće porodicama poginulih kadeta Vojne akademije – rekao je pukovnik Pajović dodajući da je ministar odbrane udaljio sa dužnosti starešine iz lanca komandovanja koje su bile zadužene za planiranje i realizaciju završne vežbe kadeta.

Načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna kazao je da se tragedija dogodila na redovnoj nastavi u okviru programa osposobljavanja kadeta na završnoj godini 133. klase.

- Reč je o nastavi kadeta smera pešadije. Tema je bila Četa na maršu sa prelaskom u napad. Nastavno pitanje koje su kadeti sa nastavnikom izvodili bilo je takve prirode da oni nisu koristili naoružanje i municiju, a tema je bila izrada modela tj. simulacija prostora na kome će u tačnom realnom vremenu i prostoru izvoditi vežbu – naglasio je general Vuruna i ponovio da je reč o kadetima završne godine koji su prošli obuku gađanja iz svih pešadijskih oružja.

Govoreći o povređenima, načelnik Odeljenja Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju na VMA potpukovnik prof. dr Radoslav Barjaktarović rekao je da su svi povređeni stabilno i van životne opasnosti.

- Od sedmoro povređenih i zbrinutih kadeta njih dvoje imaju ozbiljnije povrede grudnog koša, a ostalih pet imaju sitne povrede glave, tela i ekstremiteta dobijenih od gelera. Izdvojili smo četvoro sa najozbiljnijim povredama te smo ih transportovali na Vojnomedicinsku akademiju, a ostala tri kadeta sa lakšim povredama stižu na VMA, rekao je potpukovnik Barjaktarović i dodao da će svi koji budu imali potrebu za dodatnom hirurškom intervencijom biti operisani.

Pukovnik Pajović je takođe dodao da su svi kadeti teže ili lakše povređeni stupili u kontakt sa svojim porodicama još po prijemu u bolnicu u Ćupriji, a da su delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izrazile saučešće i posetile porodice nastradalih kadeta.

Odgovarajući na pitanja novinara, pozivajući se na preliminarne podatke, on je istakao da projektil koji je eksplodirao nije korišćen tokom priprema za vežbu „Diplomac 2012“ već je, budući da je na projektilu bilo korozije, verovatno „zaostao“ od prethodnih aktivnosti na tom poligonu. On je objasnio da se nesreća dogodila kada su kadeti našli zaostalu granatu, iako u njihovoj obuci nije bila korišćena bojeva municija.

Pukovnik Pajović je dodao da su starešine u trenutku eksplozije bile pored grupa kadeta, a da su diplomci bili blizu jedni drugima, jer su pravili maketu za vežbu i da je na Pasuljanskim livadama u trenutku nesreće bilo oko 600 kadeta podeljenih u četiri grupe i starešina, i osoblje za podršku na poligonu.

- Komisija će utvrditi kako i zašto se taj projektil našao na mestu koje nije u rejonu ciljeva, već u blizini gde se izvodila vežba kadeta, gde se inače ne koristi naoružanje i oprema – ocenio je pukovnik Pajović naglašavajući da je ministar odbrane Dragan Šutanovac formirao istražnu komisiju koja će utvrditi okolnosti nesrećnog slučaja.

Inspektorat odbrane, Vojna policija i komisija koju je formirao ministar odbrane ispituju sve okolnosti današnje nesreće.

- Imamo informacije o svim vrstama gađanja. Na Pasuljanskim livadama se u junu i maju u nekoliko navrata gađalo iz te vrste naoružanja, kao i na desetinama drugih lokacija. Sve ispitujemo - zaključio je pukovnik Pajović ističući da je redovna procedura da se prilikom svake smene ljudstva na poligonu Pasuljanske livade izvrši pretres terena i da se svi objekti i prostorije predaju na korišćenje.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da je projektil već dugo bio na tom mestu i da očigledno nije pronađen prilikom redovne procedure.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić kao i načelnik Uprave za obuku i doktrinu general-major Jovica Draganić.

Povređene kadete na Vojnomedicinskoj akademiji danas su posetili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković.