Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2012.

Конгрес хирурга пластичара



У Дому војске у Београду вечерас је отпочео с радом 11. национални конгрес Српског удружења за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију – СРБПРАС, с међународним учешћем, који се по други пут одржава у Београду.

Свечаном скупу присуствовали су председница Парламента и вршилац дужности председника Републике Србије Славица Ђукић Дејановић, државни секретар у Министарству одбране Зоран Јефтић, начелници клиника Војномедицинске академије и учесници конгреса.

Отварајући овогодишњи конгрес, председница Парламента и вршилац дужности председника Републике Србије Славица Ђукић Дејановић је истакла да велики број гостију и међународни карактер овог скупа говори о афирмацији Србије на плану потребе да се учи, да се искуства мењају и да у наредном периоду наши искусни зналци, стручњаци, буду едукатори не само у Србији него и изван Србије.

Учесницима и гостима обратио се и начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, уједно и председник Српског удружења за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију. Он је истакао основни циљ конгреса – да се након три радна дана направи пресек свих најзначајнијих трендова који су се догодили у последње две године на пољу пластичне, реконструктивне и естетске хирургије.

Међу 150 учесника конгреса су, поред стручњака из наше земље и хирурзи пластичари из Шведске, Мађарске, Румуније, Италије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Уједињених Арпаских Емирата, Кувајта, и Аустралије.

Скуп ће трајати до петка, 18. маја. Прва два радна дана одвијаће се у хотелу „Хајат”, а последњи, трећи, на Војномедицинској академији. Учесници ће се бавити реконструктивном хирургијом, односно хирургијом дојке и урођених аномалија, микрохирургијом, туморима, хирургијом шаке и опекотинама, естетском хирургијом и козметском медицином.

Прва два дана рад Конгреса одвијаће се кроз стручна предавања, постер презентације, сателитске симпозијуме и мини-радионице, а трећег дана ће у операционом блоку Војномедицинске академије бити изведене три операције, које ће слушаоци у амфитеатру истовремено гледати и моћи да постављају питања операторима.