Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2012.

Kongres hirurga plastičara



U Domu vojske u Beogradu večeras je otpočeo s radom 11. nacionalni kongres Srpskog udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju – SRBPRAS, s međunarodnim učešćem, koji se po drugi put održava u Beogradu.

Svečanom skupu prisustvovali su predsednica Parlamenta i vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić, načelnici klinika Vojnomedicinske akademije i učesnici kongresa.

Otvarajući ovogodišnji kongres, predsednica Parlamenta i vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović je istakla da veliki broj gostiju i međunarodni karakter ovog skupa govori o afirmaciji Srbije na planu potrebe da se uči, da se iskustva menjaju i da u narednom periodu naši iskusni znalci, stručnjaci, budu edukatori ne samo u Srbiji nego i izvan Srbije.

Učesnicima i gostima obratio se i načelnik Vojnomedicinske akademije brigadni general prof. dr Marijan Novaković, ujedno i predsednik Srpskog udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju. On je istakao osnovni cilj kongresa – da se nakon tri radna dana napravi presek svih najznačajnijih trendova koji su se dogodili u poslednje dve godine na polju plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Među 150 učesnika kongresa su, pored stručnjaka iz naše zemlje i hirurzi plastičari iz Švedske, Mađarske, Rumunije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Ujedinjenih Arpaskih Emirata, Kuvajta, i Australije.

Skup će trajati do petka, 18. maja. Prva dva radna dana odvijaće se u hotelu „Hajat”, a poslednji, treći, na Vojnomedicinskoj akademiji. Učesnici će se baviti rekonstruktivnom hirurgijom, odnosno hirurgijom dojke i urođenih anomalija, mikrohirurgijom, tumorima, hirurgijom šake i opekotinama, estetskom hirurgijom i kozmetskom medicinom.

Prva dva dana rad Kongresa odvijaće se kroz stručna predavanja, poster prezentacije, satelitske simpozijume i mini-radionice, a trećeg dana će u operacionom bloku Vojnomedicinske akademije biti izvedene tri operacije, koje će slušaoci u amfiteatru istovremeno gledati i moći da postavljaju pitanja operatorima.