Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 160 од 15. маја доноси



На Међународној конференцији "Интеграције и допринос држава Југоисточне Европе заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ“ истакнуто је да ће Министарство одбране бити прво у Србији које ће отворити новo поглавље наших односа са Европском унијом. После две године упорног рада и залагања, припремљена је платформа за преговоре Србије о чланству у Европској унији.

Савремени изазови, ризици и претње не могу се оспорити уколико немате адекватну и правовремену информацију како би могли да активно идете у правцу проблема. У том смислу изузетно је важна улога Војнообавештајне агенције, нагласио је министар Шутановац на свечаности обележавања Дана агенције – 6. маја, у старом Генералштабу.

Министар одбране Драган Шутановац и амбасадор Републике Турске у нашој земљи Али Риза Чолак потписали су Споразум за финансирање Пројекта конверзије дела аеродрома „Морава“ у Лађевцима. Вредност донације је десет милиона евра.

Обележен је Дан Гарде – 6. мај. Припадници Гарде уместо црвених носиће светло плаве беретке, ради усклађивања са бојом традиционалне гардијске униформе.

Приликом посете министра Шутановца Крагујевцу представљено је ново теренско возило, планови за развој наоружања, проширење цивилно-војне сарадње и здравствених капацитета.

У интервјуу ОДБРАНИ пуковник Миле Јелић, начелник Школе националне одбране, истиче да ШНО добија на значају, имајући у виду савремене изазове, ризике и претње на регионалном и глобалном нивоу, опредељење Србије да узме веће учешће у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ и потребу за образованим и оспособљеним официрима који ће моћи да часно, стручно и успешно извршавају задатке дефинисане мисијама Војске Србије.

Шта очекује посетиоце у Ноћи музеја, 19. маја у Дому војске, Војном музеју и Музеју ратног ваздухопловства? Прочитајте најаву свих манифестација на десет страна.

Комплетна листа пројеката турске војне индустрије изузетно је дугачка. На њој је сада више од 280 различитих средстава ратне технике на којима ће се радити по стратешком плану за период од 2012. до 2016. године. Вредност пројеката износи око 27,3 милијардe долара, које ће обезбедити влада као темељ за развој будуће моћи земље.

Студијска путовања слушалаца Школе националне одбране у Италију део су двогодишњег пројекта у оквиру сарадње министарстава одбране Србије, Норвешке и Велике Британије, током чије реализације се примењују различити облици едукације официра Војске Србије који се усавршавају на Генералштабном и Командноштабном нивоу, а од скора и на Високим студијама безбедности и одбране.

Нови фељтон - Ђорђе Андрејевић Кун, уметник и револуционар. Већ седамдесет година на грбу Београда броди златна лађа у чија је једра ветар удахнуо Ђорђе Андрејевић Кун. Помало симболично, помало сентиментално, крајње неопходно, потребно је учврстити сећање на уметнике и на борце који су наставили да трају у историји као својеврстан путоказ за будућност.

Специјални прилог - АРСЕНАЛ број 65 са прилозима о савременом наоружању и опреми код нас и у свету.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.