Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2012.

Magazin ODBRANA u broju 160 od 15. maja donosi



Na Međunarodnoj konferenciji "Integracije i doprinos država Jugoistočne Evrope zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU“ istaknuto je da će Ministarstvo odbrane biti prvo u Srbiji koje će otvoriti novo poglavlje naših odnosa sa Evropskom unijom. Posle dve godine upornog rada i zalaganja, pripremljena je platforma za pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.

Savremeni izazovi, rizici i pretnje ne mogu se osporiti ukoliko nemate adekvatnu i pravovremenu informaciju kako bi mogli da aktivno idete u pravcu problema. U tom smislu izuzetno je važna uloga Vojnoobaveštajne agencije, naglasio je ministar Šutanovac na svečanosti obeležavanja Dana agencije – 6. maja, u starom Generalštabu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador Republike Turske u našoj zemlji Ali Riza Čolak potpisali su Sporazum za finansiranje Projekta konverzije dela aerodroma „Morava“ u Lađevcima. Vrednost donacije je deset miliona evra.

Obeležen je Dan Garde – 6. maj. Pripadnici Garde umesto crvenih nosiće svetlo plave beretke, radi usklađivanja sa bojom tradicionalne gardijske uniforme.

Prilikom posete ministra Šutanovca Kragujevcu predstavljeno je novo terensko vozilo, planovi za razvoj naoružanja, proširenje civilno-vojne saradnje i zdravstvenih kapaciteta.

U intervjuu ODBRANI pukovnik Mile Jelić, načelnik Škole nacionalne odbrane, ističe da ŠNO dobija na značaju, imajući u vidu savremene izazove, rizike i pretnje na regionalnom i globalnom nivou, opredeljenje Srbije da uzme veće učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU i potrebu za obrazovanim i osposobljenim oficirima koji će moći da časno, stručno i uspešno izvršavaju zadatke definisane misijama Vojske Srbije.

Šta očekuje posetioce u Noći muzeja, 19. maja u Domu vojske, Vojnom muzeju i Muzeju ratnog vazduhoplovstva? Pročitajte najavu svih manifestacija na deset strana.

Kompletna lista projekata turske vojne industrije izuzetno je dugačka. Na njoj je sada više od 280 različitih sredstava ratne tehnike na kojima će se raditi po strateškom planu za period od 2012. do 2016. godine. Vrednost projekata iznosi oko 27,3 milijarde dolara, koje će obezbediti vlada kao temelj za razvoj buduće moći zemlje.

Studijska putovanja slušalaca Škole nacionalne odbrane u Italiju deo su dvogodišnjeg projekta u okviru saradnje ministarstava odbrane Srbije, Norveške i Velike Britanije, tokom čije realizacije se primenjuju različiti oblici edukacije oficira Vojske Srbije koji se usavršavaju na Generalštabnom i Komandnoštabnom nivou, a od skora i na Visokim studijama bezbednosti i odbrane.

Novi feljton - Đorđe Andrejević Kun, umetnik i revolucionar. Već sedamdeset godina na grbu Beograda brodi zlatna lađa u čija je jedra vetar udahnuo Đorđe Andrejević Kun. Pomalo simbolično, pomalo sentimentalno, krajnje neophodno, potrebno je učvrstiti sećanje na umetnike i na borce koji su nastavili da traju u istoriji kao svojevrstan putokaz za budućnost.

Specijalni prilog - ARSENAL broj 65 sa prilozima o savremenom naoružanju i opremi kod nas i u svetu.

ODBRANU možete kupiti na kioscima ŠTAMPE i FUTURE PLUS i u VOJNOJ KNjIZI u Vasinoj 22 u Beogradu po ceni od 100 dinara.