Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2012.

Министар Шутановац у посети српским мировњацима на Кипру



Министар одбране Драган Шутановац предводио је делегацију Министарства одбране и Војске Србије, која је у сусрет Дану војске посетила наше мировњаке у мултинационалној операцији на Кипру. У делегацији су државна секретарка Тања Мишчевић, заменик команданта ЗОК-а Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Горан Радовановић и начелник Центра за мировне операције пуковник Јелесије Радивојевић.

Српску делегацију дочекао је заступник министра одбране Кипра, министар здравља др Ставрос Малас.

Током данашње посете Главном штабу “Плавих беретки“, министар Шутановац састао се са командантом снага на Кипру генерал-мајором Чао Лиуом, а разговори су се односили на проширење учешћа припадника наше војске у тој мисији.

Обраћајући се нашим припадницима ангажованим на овом острву и истичући значај њиховог ангажовања, министар је истакао да су управо мисије важан чинилац подизања оперативних способности и обучености Војске Србије, али и дипломатских капацитета наше земље. Он је подсетио да је бивша Југославија имала дугогодишњу традицију учешћа у мултинационалним операцијама, која је након 2000. године настављена.

- Радите један изузетано важан посао, не само за вас и вашу породицу, већ и за целу државу – поручио је министар Шутановац додајући да, иако је наша земља мала, свесни смо да уколико не партиципирамо у очувању глобалног мира, не можемо очекивати да други брину о нама.

- Онo што ви данас радите овде, за вас ће бити шест месеци важног и лепог животног искуства, али је то за државу веома битна ствар – нагласио је министар истичући да не жели да им честита на храбрости, јер су то већ потврдили ступајући у Војску Србије, већ на одлуци да се на пола године одвоје од породице, да пронађу себе у изабраној професији и у учешћу у нечему што подиже капацитете наше државе.

Према његовим речима, мисија на Кипру је највећа мисија наше војске, а планирано је да се њихов број увећа, као и број наших припадника који су у оквиру мисија ангажовани, почевши од мисије у Либану која ће бити такође проширена. Министар Шутановац је такође похвалио велико интересовање за учешће у мисијама, наводећи да је за мисију на Кипру било више од 900 заинтересованих кандидата, наглашавајући значај добровољности одласка у мисије.

Обилазак српске базе „Стефан Немања“ протекао је у разговору са српским мировњацима, а то је уједно била и прилика да се види како протиче свакодневни живот и рад наших припадника ангажованих у мисији на Кипру.

- Држава дугује захвалност свима који носе пушку у њено име, било овде, или у Чаду или некој другој земљи – оценио је министар Шутановац позивајући све, да као и до сада, наставе да дају максималан допринос и да се, у складу са нашом традицијом, покажу као добри војници.

Министар је подвукао да је реч о првој званичној посети министра одбране некој од мисија, дајући обећање да ће то у будуће постати пракса сваког министра одбране.

Српским мировњацима, на крају обраћања, министар Шутановац је поручио да време које проведу у мисији искористе и за стицање пријатељстава и размену искустава са припадницима других оружаних снага, користећи то за подизање капацитета наше земље.

У мисији на Кипру до сада је учествовао 101 припадник Министарства одбране и Војске Србије. Прва група српских мировњака на то острво послата је 2010. године и бројала је седам чланова. Данас је у мултинационалној операцији ангажован један штабни официр који ће у мисији провести годину дана, два војна посматрача, шест чланова патроле у оквиру мађарског вода и 36 припадника пешадијског вода у саставу словачког контингента. У саставу пешадијског вода су и две припаднице Војске Србије.

Последња, четврта ротација српских мировњака на Кипар је отпутовала 29. марта 2012. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА