Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.04.2012.

Ministar Šutanovac u poseti srpskim mirovnjacima na Kipru



Ministar odbrane Dragan Šutanovac predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je u susret Danu vojske posetila naše mirovnjake u multinacionalnoj operaciji na Kipru. U delegaciji su državna sekretarka Tanja Miščević, zamenik komandanta ZOK-a Generalštaba Vojske Srbije general-major Goran Radovanović i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Jelesije Radivojević.

Srpsku delegaciju dočekao je zastupnik ministra odbrane Kipra, ministar zdravlja dr Stavros Malas.

Tokom današnje posete Glavnom štabu “Plavih beretki“, ministar Šutanovac sastao se sa komandantom snaga na Kipru general-majorom Čao Liuom, a razgovori su se odnosili na proširenje učešća pripadnika naše vojske u toj misiji.

Obraćajući se našim pripadnicima angažovanim na ovom ostrvu i ističući značaj njihovog angažovanja, ministar je istakao da su upravo misije važan činilac podizanja operativnih sposobnosti i obučenosti Vojske Srbije, ali i diplomatskih kapaciteta naše zemlje. On je podsetio da je bivša Jugoslavija imala dugogodišnju tradiciju učešća u multinacionalnim operacijama, koja je nakon 2000. godine nastavljena.

- Radite jedan izuzetano važan posao, ne samo za vas i vašu porodicu, već i za celu državu – poručio je ministar Šutanovac dodajući da, iako je naša zemlja mala, svesni smo da ukoliko ne participiramo u očuvanju globalnog mira, ne možemo očekivati da drugi brinu o nama.

- Ono što vi danas radite ovde, za vas će biti šest meseci važnog i lepog životnog iskustva, ali je to za državu veoma bitna stvar – naglasio je ministar ističući da ne želi da im čestita na hrabrosti, jer su to već potvrdili stupajući u Vojsku Srbije, već na odluci da se na pola godine odvoje od porodice, da pronađu sebe u izabranoj profesiji i u učešću u nečemu što podiže kapacitete naše države.

Prema njegovim rečima, misija na Kipru je najveća misija naše vojske, a planirano je da se njihov broj uveća, kao i broj naših pripadnika koji su u okviru misija angažovani, počevši od misije u Libanu koja će biti takođe proširena. Ministar Šutanovac je takođe pohvalio veliko interesovanje za učešće u misijama, navodeći da je za misiju na Kipru bilo više od 900 zainteresovanih kandidata, naglašavajući značaj dobrovoljnosti odlaska u misije.

Obilazak srpske baze „Stefan Nemanja“ protekao je u razgovoru sa srpskim mirovnjacima, a to je ujedno bila i prilika da se vidi kako protiče svakodnevni život i rad naših pripadnika angažovanih u misiji na Kipru.

- Država duguje zahvalnost svima koji nose pušku u njeno ime, bilo ovde, ili u Čadu ili nekoj drugoj zemlji – ocenio je ministar Šutanovac pozivajući sve, da kao i do sada, nastave da daju maksimalan doprinos i da se, u skladu sa našom tradicijom, pokažu kao dobri vojnici.

Ministar je podvukao da je reč o prvoj zvaničnoj poseti ministra odbrane nekoj od misija, dajući obećanje da će to u buduće postati praksa svakog ministra odbrane.

Srpskim mirovnjacima, na kraju obraćanja, ministar Šutanovac je poručio da vreme koje provedu u misiji iskoriste i za sticanje prijateljstava i razmenu iskustava sa pripadnicima drugih oružanih snaga, koristeći to za podizanje kapaciteta naše zemlje.

U misiji na Kipru do sada je učestvovao 101 pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Prva grupa srpskih mirovnjaka na to ostrvo poslata je 2010. godine i brojala je sedam članova. Danas je u multinacionalnoj operaciji angažovan jedan štabni oficir koji će u misiji provesti godinu dana, dva vojna posmatrača, šest članova patrole u okviru mađarskog voda i 36 pripadnika pešadijskog voda u sastavu slovačkog kontingenta. U sastavu pešadijskog voda su i dve pripadnice Vojske Srbije.

Poslednja, četvrta rotacija srpskih mirovnjaka na Kipar je otputovala 29. marta 2012. godine.
photoFOTOGALERIJA