Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2012.

„Хамери“ ускоро у Специјалној бригади



У америчкој фабрици „AM General“, приводи се крају израда 21 оклопног возила „Хамер“ који ће бити испоручени Војсци Србије.

Комплетна донација је резултат договора Министарства одбране Републике Србије и америчког секретаријата за одбрану, који је покренуо министар одбране Драган Шутановац приликом посете САД у августу прошле године.

Очекује се да прва возила стигну у нашу земљу током лета, а примарана идеја Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије је да се возила користе за опремање Специјалне бригаде и обуку јединица за ангажовање у мировним операцијама.

Стручну и административну подршку у поступку обезбеђивања возила пружиле су Канцеларија изасланика одбране и Канцеларија за сарадњу у области одбране Амбасаде САД у Београду, док су средстава за набавку оклопних возила обезбеђена из помоћи коју је Војска Србије добила од Америчког фонда за међународну помоћ (ФМФ).

Амбасадор Србије у САД Владимир Петровић посетио је постројење фабрике „AM General“ које се налази у савезној држави Индијани, и том приликом њени представници изразили су заинтересованост да посете крагујевачку фабрику „Застава камиони“ као потенцијалног партнера у производњи „Хамера“ у Европи.
photoФОТОГАЛЕРИЈА