Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2012.

Министар Шутановац у Баточини



Министар одбране Драган Шутановац посетио је данас Баточину где је свечано отворио реконструисан Карађорђев трг и Плато др Зорана Ђинђића.

На свечаности у Баточини уручене су и награде учесницима литерарног и ликовног конкурса - „С поносом у служби отаџбине“. Гарда Војске Србије извела је традиционални егзерцир, а грађани су могли да посете и изложбу Војног музеја из Београда у Културно-туристичком центру „Доситеј Обрадовић“.

Председник општине Баточина Радиша Милошевић уручио је захвалницу министру Драгану Шутановцу, генерал-мајору Слађану Ђорђевићу и бригадном генералу Драгану Владисављевићу, који су родом из Баточине.

Обраћајући се присутнима, министар је изразио задовољство што има прилику да најуспешнијим учесницима конкурса уручи пригодна признања.

- Верујем да се међу награђенима налазе будући припадници Војске Србије, што ће награде учинити још вреднијим. Такође, имам изузетну част што данас присуствујем и свечаном отварању реконструисаног Карађорђевог трга и Платоа др Зоран Ђинђић у вашем граду - рекао је министар одбране.

- Карађорђев трг и Плато др Зоран Ђинђић подсећају грађане Баточине на две велике историјске личности, чија ће имена остати упамћена у националној историји нашег народа. Један је вожд српских устаника на почетку 19. века, а други српски реформатор, премијер 21. века. Обојица су стремила ка Србији - као модерној европској држави, а на тим темељима и ми данас градимо будућност наше земље - истакао је министар и изразио уверење да ће данашње отварање Трга и Платоа служити на понос грађанима, уз подсећање млађим генерацијама на обавезу да доприносу даљем развоју и просперитету Србије.

Према његовим речима, Војска и њени припадници су, као ревносни и одговорни грађани Србије, увек били саставни део свакодневног живота и активности на нивоу локалних самоуправа и да су Министарство одбране и Војска Србије су до сада у више градова наше земље подржали културне манифестације различитог карактера.

- И на овај начин желимо да укажемо нераскидиву спону између Војске и њених грађана, и то не само бригом коју она показује у ванредним приликама, чији смо сведоци били претходних година, већ и у ситуацијама када на свечарски начин обележавамо важне догађаје - изјавио је министар Шутановац.


Награде ученицима Основне школе „Свети Сава“ који су били најуспешнији на конкурсу уручио је министар Шутановац. Прву награду на ликовном конкурсу освојила је ученица петог разреда Сандра Матић, а првопласирани у категорији литерарних радова је Јован Аничић, ученик седмог разреда, који је присутнима прочитао награђени рад.

Обраћајући се министру Шутановцу, гостима и грађанима Баточине, председник општине Радиша Милошевић истакао је да је Баточинцима велика част што учествују у обележавању Дана Војске.

- Српска војска је одувек била стуб и понос српске државе, а посебан понос Баточине су двoјица наша суграђана, двојица генерала Драган Владисављевић и Слађан Ђорђевић - рекао је, између осталог, први човек ове шумадијске варошице, који је свим припадницима Војске Србије пожелео срећан празник и добро здравље.

После атрактивних стројевих радњи с оружјем припадника Гарде Војске Србије, Репрезентативни оркестар свирао је традиционалне маршеве и корачнице, као и дела домаћих аутора.

Потом је уследио и уметнички програм у оквиру кога су се представили Културно-уметничко друштво „Доситеј Обрадовић“ из Баточине. Пред публиком је наступио и гост Баточине, глумац, сценариста и редитељ Радош Бајић.

Након откривања табле с називом Плато др Зоран Ђинђић, министар одбране Драган Шутановац је рекао да попут већине српских реформатора, Вука и Доситеја, ни Зоран Ђинђић за живота није имао подршку, коју је требало да има, да би мењао Србију.

- Дужни само да се управо њима, који су учинили много за Србију, одужимо и драго ми је да данас овде, у Баточини, поред Трга вожду Карађорђу, имамо и плато др Зоранa Ђинђићa. Оно што ме такође радује, то је да овде данас има пуно деце и ја знам да би данас Зоран, да је жив, био врло срећан што се баш на овом месту и у оваквом амбијенту ставља табла за плато с његовим именом и верујем да ће ови млади људи имати прилику да уче о Зорану и да ће бити носиоци оне енергије, визије и будућности какву је он заговарао због њихове будућности.

Министар је истакао да смо данас имали прилику да видимо и егзерцир Гарде.

- Ово је нешто што дуго година, практично од пре Другог светског рата није извођено, и драго ми је да смо данас у срцу Шумадије показали шта Војска припрема за 23. април, Дан Војске, који ћемо свечано обележити у Лесковцу. Данас сам срећан и јер сам имао прилику да лично предложим за унапређење два висока официра родом из Баточине, генерале Владисављевића и Ђорђевића, са којима успешно сарађујем већ пет и по година. Верујем да међу овом децом, која се, ево, спуштају низ тобоган, крију будући генерали Војске Србије, а ја им држим палчеве да тако и буде – закључио је министар одбране Драган Шутановац.
photoФОТОГАЛЕРИЈА