Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2012.

Ministar Šutanovac u Batočini



Ministar odbrane Dragan Šutanovac posetio je danas Batočinu gde je svečano otvorio rekonstruisan Karađorđev trg i Plato dr Zorana Đinđića.

Na svečanosti u Batočini uručene su i nagrade učesnicima literarnog i likovnog konkursa - „S ponosom u službi otadžbine“. Garda Vojske Srbije izvela je tradicionalni egzercir, a građani su mogli da posete i izložbu Vojnog muzeja iz Beograda u Kulturno-turističkom centru „Dositej Obradović“.

Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević uručio je zahvalnicu ministru Draganu Šutanovcu, general-majoru Slađanu Đorđeviću i brigadnom generalu Draganu Vladisavljeviću, koji su rodom iz Batočine.

Obraćajući se prisutnima, ministar je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da najuspešnijim učesnicima konkursa uruči prigodna priznanja.

- Verujem da se među nagrađenima nalaze budući pripadnici Vojske Srbije, što će nagrade učiniti još vrednijim. Takođe, imam izuzetnu čast što danas prisustvujem i svečanom otvaranju rekonstruisanog Karađorđevog trga i Platoa dr Zoran Đinđić u vašem gradu - rekao je ministar odbrane.

- Karađorđev trg i Plato dr Zoran Đinđić podsećaju građane Batočine na dve velike istorijske ličnosti, čija će imena ostati upamćena u nacionalnoj istoriji našeg naroda. Jedan je vožd srpskih ustanika na početku 19. veka, a drugi srpski reformator, premijer 21. veka. Obojica su stremila ka Srbiji - kao modernoj evropskoj državi, a na tim temeljima i mi danas gradimo budućnost naše zemlje - istakao je ministar i izrazio uverenje da će današnje otvaranje Trga i Platoa služiti na ponos građanima, uz podsećanje mlađim generacijama na obavezu da doprinosu daljem razvoju i prosperitetu Srbije.

Prema njegovim rečima, Vojska i njeni pripadnici su, kao revnosni i odgovorni građani Srbije, uvek bili sastavni deo svakodnevnog života i aktivnosti na nivou lokalnih samouprava i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su do sada u više gradova naše zemlje podržali kulturne manifestacije različitog karaktera.

- I na ovaj način želimo da ukažemo neraskidivu sponu između Vojske i njenih građana, i to ne samo brigom koju ona pokazuje u vanrednim prilikama, čiji smo svedoci bili prethodnih godina, već i u situacijama kada na svečarski način obeležavamo važne događaje - izjavio je ministar Šutanovac.


Nagrade učenicima Osnovne škole „Sveti Sava“ koji su bili najuspešniji na konkursu uručio je ministar Šutanovac. Prvu nagradu na likovnom konkursu osvojila je učenica petog razreda Sandra Matić, a prvoplasirani u kategoriji literarnih radova je Jovan Aničić, učenik sedmog razreda, koji je prisutnima pročitao nagrađeni rad.

Obraćajući se ministru Šutanovcu, gostima i građanima Batočine, predsednik opštine Radiša Milošević istakao je da je Batočincima velika čast što učestvuju u obeležavanju Dana Vojske.

- Srpska vojska je oduvek bila stub i ponos srpske države, a poseban ponos Batočine su dvojica naša sugrađana, dvojica generala Dragan Vladisavljević i Slađan Đorđević - rekao je, između ostalog, prvi čovek ove šumadijske varošice, koji je svim pripadnicima Vojske Srbije poželeo srećan praznik i dobro zdravlje.

Posle atraktivnih strojevih radnji s oružjem pripadnika Garde Vojske Srbije, Reprezentativni orkestar svirao je tradicionalne marševe i koračnice, kao i dela domaćih autora.

Potom je usledio i umetnički program u okviru koga su se predstavili Kulturno-umetničko društvo „Dositej Obradović“ iz Batočine. Pred publikom je nastupio i gost Batočine, glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić.

Nakon otkrivanja table s nazivom Plato dr Zoran Đinđić, ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao da poput većine srpskih reformatora, Vuka i Dositeja, ni Zoran Đinđić za života nije imao podršku, koju je trebalo da ima, da bi menjao Srbiju.

- Dužni samo da se upravo njima, koji su učinili mnogo za Srbiju, odužimo i drago mi je da danas ovde, u Batočini, pored Trga voždu Karađorđu, imamo i plato dr Zorana Đinđića. Ono što me takođe raduje, to je da ovde danas ima puno dece i ja znam da bi danas Zoran, da je živ, bio vrlo srećan što se baš na ovom mestu i u ovakvom ambijentu stavlja tabla za plato s njegovim imenom i verujem da će ovi mladi ljudi imati priliku da uče o Zoranu i da će biti nosioci one energije, vizije i budućnosti kakvu je on zagovarao zbog njihove budućnosti.

Ministar je istakao da smo danas imali priliku da vidimo i egzercir Garde.

- Ovo je nešto što dugo godina, praktično od pre Drugog svetskog rata nije izvođeno, i drago mi je da smo danas u srcu Šumadije pokazali šta Vojska priprema za 23. april, Dan Vojske, koji ćemo svečano obeležiti u Leskovcu. Danas sam srećan i jer sam imao priliku da lično predložim za unapređenje dva visoka oficira rodom iz Batočine, generale Vladisavljevića i Đorđevića, sa kojima uspešno sarađujem već pet i po godina. Verujem da među ovom decom, koja se, evo, spuštaju niz tobogan, kriju budući generali Vojske Srbije, a ja im držim palčeve da tako i bude – zaključio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.
photoFOTOGALERIJA