Министарство одбране Републике Србије
 
06.04.2012.

Положени венци на Споменик пилотима браниоцима Београда 1941.године



Поводом обележавања 71 године од почетка Другог светског рата у Србији и бомбардовања градова у Србији, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио министар одбране Драган Шутановац, положила је данас венац на Споменик пилотима браниоцима Београда априла 1941. године.

У делегацији су били командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак и пуковник Дејан Јоксимовић, начелник штаба Команде Ваздухопловства и ПВО.

Венце на Споменик пилотима подигнут на Земунском кеју иза хотела Југославија, положиле су и делегације Министарства рада и социјалне политике, Града Београда и више борачких организација и удружења.

Агресија на Југославију армаде Хитлеровог Трећег Рајха под називом „Страшни суд“ започета је 6. априла, ненајављеним ранојутарњим бомбардовањем градова, у коме је страдао велики број цивила. У 12-одневном априлском рату многоструко надмоћнијем непријатељу супротставили су се и пилоти Војске Краљевине Југославије који су, у готово безнадежној ваздушној борби, већ првог дана оборили неколико немачких авиона. За одбрану Београда тада је био одређен VI ловачки пук, смештен у Земуну и Прњавору, који је имао 43 авиона ловца.
photoФОТОГАЛЕРИЈА