Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.04.2012.

Položeni venci na Spomenik pilotima braniocima Beograda 1941.godine



Povodom obeležavanja 71 godine od početka Drugog svetskog rata u Srbiji i bombardovanja gradova u Srbiji, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio ministar odbrane Dragan Šutanovac, položila je danas venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine.

U delegaciji su bili komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak i pukovnik Dejan Joksimović, načelnik štaba Komande Vazduhoplovstva i PVO.

Vence na Spomenik pilotima podignut na Zemunskom keju iza hotela Jugoslavija, položile su i delegacije Ministarstva rada i socijalne politike, Grada Beograda i više boračkih organizacija i udruženja.

Agresija na Jugoslaviju armade Hitlerovog Trećeg Rajha pod nazivom „Strašni sud“ započeta je 6. aprila, nenajavljenim ranojutarnjim bombardovanjem gradova, u kome je stradao veliki broj civila. U 12-odnevnom aprilskom ratu mnogostruko nadmoćnijem neprijatelju suprotstavili su se i piloti Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su, u gotovo beznadežnoj vazdušnoj borbi, već prvog dana oborili nekoliko nemačkih aviona. Za odbranu Beograda tada je bio određen VI lovački puk, smešten u Zemunu i Prnjavoru, koji je imao 43 aviona lovca.
photoFOTOGALERIJA