Министарство одбране Републике Србије
 
04.04.2012.

Посета Центру за обуку у Пожаревцу



Министар одбране Драган Шутановац, заменик начелника Генералштаба ВС генерал-мајор Милан Бјелицa и командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић посетили су данас Центар за обуку Копнене војске у Пожаревцу у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“.

Министар је са сарадницима обишао објекте Центра и спомен собу, а присуствовао је и приказу обуке по специјалностима.

Након показне вежбе припадника Центра, министар Шутановац је истакао да је обука веома важан део професионализације војске.

- Данашњи приказ оспособљености извели су искључиво професионални војници припадници Центра за обуку Копнене војске – истакао је министар Шутановац подсећајући да су управо припадници тог центра у току зимског периода када је дошло до елементарних непогода, услед великих снежних падавина, помагали цивилном становништву како у пожаревачком крају, тако и у централној Србији.

Према његовим речима, у наставку модернизације и професионализације Војске тежиште ће свакако бити на обуци.

- Колико год војник био опремљен, ако није добро обучен, није у функцији. Жеља нам је да сви наши припадници буду у потпуности обучени на највишем нивоу – оценио је министар Шутановац додајући да ће ускоро у овај центар доћи нова генерација војника на добровољном служењу војног рока који ће бити обучавани по потребама Војске Србије.

Заступник команданта Центра за обуку Копнене војске у Пожаревцу пуковник Душко Шљиванчанин, представљајући установу, истакао је да је њој поверена обука подофицира, професионалних војника и војника на добровољном служењу војног рока.

Данашњем обиласку су присуствовали и градоначелник града Пожаревца Миодраг Милосављевић, представници Војске Србије, градских власти и институција.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Министар Шутановац је, најављујући предстојећи састанак министара одбране Процеса сарадње у југоисточној Европи који ће се одржати 11. и 12. априла у Београду у организацији Министарства одбране, нагласио да ће тада српска престоница угостити највећи број министара одбране југоисточне Европе.

- Реч је о највећем скупу који се у нашој земљи организује у протеклим годинама у Министарству одбране. За нас је изузетно важно, да пре свега, разговарамо о проблемима који се тичу безбедносних ризика и изазова целог региона и на тај начин учвршћујемо билатералну сарадњу у региону – оценио је министар Шутановац подсећајући да је Србија потписала уговоре о војној сарадњи са свим земљама региона, осим са Албанијом, а поједине земље су нам излазиле у сусрет у погледу вежби на њиховим територијама. Он је изразио тежњу да наше Министарство одбране и даље буде кохезивни фактор стабилности и одбране целог региона.
photoФОТОГАЛЕРИЈА