Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.04.2012.

Poseta Centru za obuku u Požarevcu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac, zamenik načelnika Generalštaba VS general-major Milan Bjelica i komandant Komande za obuku brigadni general Dušan Stojanović posetili su danas Centar za obuku Kopnene vojske u Požarevcu u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“.

Ministar je sa saradnicima obišao objekte Centra i spomen sobu, a prisustvovao je i prikazu obuke po specijalnostima.

Nakon pokazne vežbe pripadnika Centra, ministar Šutanovac je istakao da je obuka veoma važan deo profesionalizacije vojske.

- Današnji prikaz osposobljenosti izveli su isključivo profesionalni vojnici pripadnici Centra za obuku Kopnene vojske – istakao je ministar Šutanovac podsećajući da su upravo pripadnici tog centra u toku zimskog perioda kada je došlo do elementarnih nepogoda, usled velikih snežnih padavina, pomagali civilnom stanovništvu kako u požarevačkom kraju, tako i u centralnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, u nastavku modernizacije i profesionalizacije Vojske težište će svakako biti na obuci.

- Koliko god vojnik bio opremljen, ako nije dobro obučen, nije u funkciji. Želja nam je da svi naši pripadnici budu u potpunosti obučeni na najvišem nivou – ocenio je ministar Šutanovac dodajući da će uskoro u ovaj centar doći nova generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka koji će biti obučavani po potrebama Vojske Srbije.

Zastupnik komandanta Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu pukovnik Duško Šljivančanin, predstavljajući ustanovu, istakao je da je njoj poverena obuka podoficira, profesionalnih vojnika i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Današnjem obilasku su prisustvovali i gradonačelnik grada Požarevca Miodrag Milosavljević, predstavnici Vojske Srbije, gradskih vlasti i institucija.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Ministar Šutanovac je, najavljujući predstojeći sastanak ministara odbrane Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji će se održati 11. i 12. aprila u Beogradu u organizaciji Ministarstva odbrane, naglasio da će tada srpska prestonica ugostiti najveći broj ministara odbrane jugoistočne Evrope.

- Reč je o najvećem skupu koji se u našoj zemlji organizuje u proteklim godinama u Ministarstvu odbrane. Za nas je izuzetno važno, da pre svega, razgovaramo o problemima koji se tiču bezbednosnih rizika i izazova celog regiona i na taj način učvršćujemo bilateralnu saradnju u regionu – ocenio je ministar Šutanovac podsećajući da je Srbija potpisala ugovore o vojnoj saradnji sa svim zemljama regiona, osim sa Albanijom, a pojedine zemlje su nam izlazile u susret u pogledu vežbi na njihovim teritorijama. On je izrazio težnju da naše Ministarstvo odbrane i dalje bude kohezivni faktor stabilnosti i odbrane celog regiona.
photoFOTOGALERIJA