Министарство одбране Републике Србије
 
06.03.2012.

Посета начелника Генералштаба Војске Србије Војнотехничком институту



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са члановима проширеног Колегијума посетио је данас Војнотехнички институт у Жаркову. Посети је присуствовао и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић.

После уводног обраћања директора Војнотехничког института (ВТИ) пуковника Зорана Рајића, представници Генералштаба обишли су неколико сектора и лабораторија Института. Представљене су им могућности трисоничног аеро-тунела Т-38 и субсоничног аеро-тунела Т-35 у Сектору за експерименталну аеродинамику, потом Лабораторија за текстил, кожу и обућу у Сектору за материјале и заштиту, а актуелне пројекте – средства наоружања и војне опреме – на којима се у Војнотехничком институту ради, могли су да виде на тактичко-техничком збору.

Након обиласка пуковник Зоран Рајић одржао је презентацију о укупним капацитетима и могућностима Института. Скупу се затим обратио помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић, који је у свом излагању истакао важност сарадње Генералштаба Војске Србије и Војнотехничког института.

О утисцима су потом говорили генерал-мајори доц. др Данко Јовановић, начелник Управе за логистику, проф. др Митар Ковач, начелник Управе за планирање и развој и Радивој Вукобрадовић, начелник Управе за телекомуникације и информатику.

На крају посете, скупу се обратио начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић. Он је истакао да је ВТИ потребан систему одбране и овој држави, јер, како је рекао, Војска и одбрана не могу да буду успешни без развоја војне мисли и науке.

Он је са задовољством приметио да је ВТИ напредовао у сваком смислу – и организацијском и техничком – и да његово руководство има јасну визију.

– Очекујем да војску ојачате, да је опремите са оним што јој објективно треба, а сигурни будите у то да данас развијамо такву војску која ће знати све то да употреби на најбољи могући начин, наравно са жељом, да до те употребе никада у пракси не дође. Имамо добру војску, добре старешине, имамо добар систем, на добром смо путу, а имамо и добар Војнотехнички институт, истакао је генерал Диковић.