Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2012.

Изјава министра одбране поводом препоруке о додељивању статуса кандидата



Данашња одлука министара спољних послова држава чланица ЕУ о додељивању статуса кандидата за чланство у Европској унији за Србију, значајан је моменат не само у нашем процесу европске интеграције, већ и у нашем општем процесу реформи. Наиме, ово је коначна и званична потврда која долази од наших партнера из Европе да је Србија дубоко загазила и успешно остварила неопходне кораке како би заиста постала развијена, демократска, напредна европска држава. Успешност у прихватању политичких и економских критеријума, али и великог броја стандарда који постоје у ЕУ, најпре је веома позитивно оцењена у мишљењу Европске комисије из октобра месеца, а данас је добила и политичку потврду свих 27 држава чланица.

Није био једноставан пут до статуса кандидата, можда најтежи у поређењу са свим осталим државама. Нису нам на руку ишле ни политичке ни економске прилике у ЕУ, а тешко наслеђе деведесетих година нас је пратило, и наставиће да нас прати, на сваком кораку. Такође, није увек било нити једноставно нити за грађане разумљиво зашто је потребно спровести неке од реформи. Било би једноставније подлећи популистичкој реторици и не мењати ништа, али то нас не би довело нигде, свакако не до бољег живота и стандарда за све нас.

МО и ВС су овом одлуком такође потврђени као успешни творци реформи у Србији. Све промене које смо извршили у складу са општим процесом европске интеграције Србије, изградња и ојачавање наших институција, демократска и цивилна контрола оружаних снага, контрола производње, увоза и извоза наоружања, укључивање у Заједничку безбедносну и одбрамбену политику ЕУ, наш је допринос да слика о Србији буде потпунија и позитивнија. Спремни смо да наставимо у том правцу, поправимо оно што смо приметили да недостаје, али посебно да инсистирамо на промени свести код свих нас – разумели смо да су мир, безбедност, стабилност и демократске институције основа сваког друштва, а не само европске вредности. Оне су већ прихваћене у МО и ВС, а тежимо да их на исти начин као ми разуме и читаво српско друштво.

Када Европски савет за неколико дана потврди ову одлуку започиње нови период за Србију – период када ћемо, као кандидат за чланство у ЕУ бити у другачијој политичкој али и економској ситуацији. Сада као недвосмислени партнер и сарадник чланица ЕУ, као држава која се креће ка чланству, и која је спремна да процесе реформи настави и продуби, али уз већу подршку и помоћ пријатеља из Европе. С друге стране, држава која је кандидат за чланство много је погоднија за све оне који су заинтересовани за инвестирање у Србију, јер су им процедуре и пракса пословања гарантоване од стране саме Уније. Инвестиције су неопходне, с друге стране, за отварање нових радних места, побољшавање стандарда наших грађана, што је заправо и основни циљ европске интеграције Србије – бољи живот свих нас је суштина ових напора. У наставку овог процеса потребно је одржати исту енергију и посвећеност европским интеграцијама и напретку, одлучност и јасност у свим корацима који нас очекују, мудрост и вештина у преговарању и заштити националног интереса, али и велика подршка грађана за све што се предузима. Заправо, морамо сви разумети да статус кандидата за чланство у ЕУ представља нови изазов, али и стратешко опредељење Србије, и да тражи ангажовање целокупног друштва и свих грађана, који и највише добијају од овог статуса.