Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.02.2012.

Izjava ministra odbrane povodom preporuke o dodeljivanju statusa kandidata



Današnja odluka ministara spoljnih poslova država članica EU o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju, značajan je momenat ne samo u našem procesu evropske integracije, već i u našem opštem procesu reformi. Naime, ovo je konačna i zvanična potvrda koja dolazi od naših partnera iz Evrope da je Srbija duboko zagazila i uspešno ostvarila neophodne korake kako bi zaista postala razvijena, demokratska, napredna evropska država. Uspešnost u prihvatanju političkih i ekonomskih kriterijuma, ali i velikog broja standarda koji postoje u EU, najpre je veoma pozitivno ocenjena u mišljenju Evropske komisije iz oktobra meseca, a danas je dobila i političku potvrdu svih 27 država članica.

Nije bio jednostavan put do statusa kandidata, možda najteži u poređenju sa svim ostalim državama. Nisu nam na ruku išle ni političke ni ekonomske prilike u EU, a teško nasleđe devedesetih godina nas je pratilo, i nastaviće da nas prati, na svakom koraku. Takođe, nije uvek bilo niti jednostavno niti za građane razumljivo zašto je potrebno sprovesti neke od reformi. Bilo bi jednostavnije podleći populističkoj retorici i ne menjati ništa, ali to nas ne bi dovelo nigde, svakako ne do boljeg života i standarda za sve nas.

MO i VS su ovom odlukom takođe potvrđeni kao uspešni tvorci reformi u Srbiji. Sve promene koje smo izvršili u skladu sa opštim procesom evropske integracije Srbije, izgradnja i ojačavanje naših institucija, demokratska i civilna kontrola oružanih snaga, kontrola proizvodnje, uvoza i izvoza naoružanja, uključivanje u Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, naš je doprinos da slika o Srbiji bude potpunija i pozitivnija. Spremni smo da nastavimo u tom pravcu, popravimo ono što smo primetili da nedostaje, ali posebno da insistiramo na promeni svesti kod svih nas – razumeli smo da su mir, bezbednost, stabilnost i demokratske institucije osnova svakog društva, a ne samo evropske vrednosti. One su već prihvaćene u MO i VS, a težimo da ih na isti način kao mi razume i čitavo srpsko društvo.

Kada Evropski savet za nekoliko dana potvrdi ovu odluku započinje novi period za Srbiju – period kada ćemo, kao kandidat za članstvo u EU biti u drugačijoj političkoj ali i ekonomskoj situaciji. Sada kao nedvosmisleni partner i saradnik članica EU, kao država koja se kreće ka članstvu, i koja je spremna da procese reformi nastavi i produbi, ali uz veću podršku i pomoć prijatelja iz Evrope. S druge strane, država koja je kandidat za članstvo mnogo je pogodnija za sve one koji su zainteresovani za investiranje u Srbiju, jer su im procedure i praksa poslovanja garantovane od strane same Unije. Investicije su neophodne, s druge strane, za otvaranje novih radnih mesta, poboljšavanje standarda naših građana, što je zapravo i osnovni cilj evropske integracije Srbije – bolji život svih nas je suština ovih napora. U nastavku ovog procesa potrebno je održati istu energiju i posvećenost evropskim integracijama i napretku, odlučnost i jasnost u svim koracima koji nas očekuju, mudrost i veština u pregovaranju i zaštiti nacionalnog interesa, ali i velika podrška građana za sve što se preduzima. Zapravo, moramo svi razumeti da status kandidata za članstvo u EU predstavlja novi izazov, ali i strateško opredeljenje Srbije, i da traži angažovanje celokupnog društva i svih građana, koji i najviše dobijaju od ovog statusa.