Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2012.

Конкурс за пријем кандидата из грађанства за кадете Медицинског факултета Војномедицинске академије



МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СЕКТОР ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
УПРАВА ЗА КАДРОВЕ
р а с п и с у ј е
К О Н К У Р С
за пријем кандидата из грађанства за кадете Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране
У складу са Планом школовања и усавршавања кадра Министарства одбране и Војске Србије у 2012. годину, у школској 2012/2013. години примиће се 30 кандидата из грађанства за кадете Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране за студијски програм Интегрисане академске студије медицине.

Кандидати треба да испуњавају опште и посебне услове конкурса.

ОПШТИ УСЛОВИ КОНКУРСА:
– да су држављани Републике Србије;
– да су здравствено способни за школовање, што утврђује надлежна војнолекарска комисија;
– да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци или казном малолетничког затвора у трајању дужем од шест месеци или казном малолетничког затвора;
– да нису у брачној или ванбрачној заједници.

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА:
– да су рођени 1992. године, или касније;
– да су завршили гимназију, средњу школу здравствене струке или ветеринарског усмерења у трајању од четири године, или
– да похађају IV разред гимназије, средње школе здравствене струке или ветеринарског усмерења.
Кандидати који испуњавају опште и посебне услове конкурса за пријем за кадете Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране полажу пријемни испит и подлежу провери здравствене и физичке способности.

ШКОЛОВАЊЕ, ПРАВА И ОБАВЕЗЕ КАДЕТА:
Школовање на Медицинском факултету Војномедицинске академије Универзитета одбране има структуру интегрисаних академских студија у трајању од шест година, односно 360 ЕСПБ. После завршетка школовања кадети стичу високо образовање и стручно звање дипломирани доктор медицине, како је прописано акредитованим студијским програмом.
За време школовања кадети имају статус војног лица у складу са Законом о Војсци Србије, станују у интернату, а све трошкове школовања сноси Министарство одбране Републике Србије.
Међусобне обавезе лица примљених на школовање и Министарства одбране Републике Србије регулишу се уговором.

НАЧИН КОНКУРИСАЊА:
Кандидати пријаву подносе Секретаријату Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране, Црнотравска 17, Београд (IV етажа), радним данима у времену од 10,00 до 14,00 часова у време трајања конкурса. Образац пријаве добија се у Студентској служби Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране односно у надлежном територијалном органу Регионалног центра одбране Министарства одбране.

КАНДИДАТИ УЗ ПРИЈАВУ ПРИЛАЖУ:
– оверену фотокопију уверења о држављанству Републике Србије;
– оверену фотокопију извода из матичне књиге рођених;
– потврду надлежног органа да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности;
– потврду надлежног органа да нису осуђивани за кривично дело казном затвора у трајању дужем од шест месеци;
– оверене фотокопије сведочанства свих разреда и фотокопију дипломе средње школе (за кандидате који су завршили четворогодишње школовање), односно сведочанства завршених разреда и оверен препис оцена са полугодишта четвртог разреда (за кандидате којима је школовање у току);
– изјаву да нису ожењени-удате, односно да не живе у ванбрачној заједници и да немају деце, коју попуњавају у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране приликом конкурисања.
Оверене фотокопије докумената се предају, а оригинали се стављају на увид.

Кандидати могу да бесплатно овере копије докумената у Регионалним центрима Министарства одбране на територији сталног места боравка (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Ваљево).
За све пријављене кандидате здравствени прегледи и психолошка процена организују се у Војномедицинској академији, а провера физичке способности на полигонима Војне академије. Провера физичке способности је елиминационог карактера а минимум критеријума које је неопходно да кандидат задовољи биће достављени при предаји конкурсне документације. Временски термини одређени за здравствени преглед, психолошко тестирање и проверу физичке способности, као и датум, место и време полагања пријемног испита, биће истакнути на огласној табли Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране и на веб страници Војномедицинске академије седам дана након затварања конкурса. Истовремено, кандидати ће бити обавештени када ће предати сведочанства о завршеном IV разреду школовања и диплому.
Листа кандидата који испуне услове за полагање пријемног испита биће истакнута најмање седам дана пре термина за полагање пријемног испита, на огласној табли Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране и на интернет страници Војномедицинске академије.

Пријемни испит се полаже истог дана и у исто време када се организује полагање пријемног испита на другим медицинским факултетима у Републици Србији.

Кандидати који су као ученици III или IV разреда средње школе освојили једно од прва три места на републичком такмичењу које организује Министарство просвете, односно на међународном такмичењу из хемије и биологије, не полажу пријемни испит из одговарајућег наставног предмета, а пријемни испит из тог предмета вреднује се максималним бројем бодова. Ово се не односи на награде освојене на републичкој смотри научног и уметничког стваралаштва талента. Осим прилагања оверених фотокопија диплома, односно признања о освојеним наградама и њиховом рангу, кандидати који су освојили диплому или признања у иностранству прилажу и потврду Министарства просвете Републике Србије да се ради о такмичењу које се рангира као међународно такмичење.

Кандидати се рангирају на основу успеха постигнутог у сва четири разреда у средњој школи или гимназији (максималан број бодова је 40), и на пријемном испиту из предмета хемија и биологија (максималан број бодова је 60). Рангирање кандидата на основу пријемног испита извршиће се тако што ће се рангирати они кандидати који постигну најмање 50% + 1 бод на сваком од тестова који полажу на пријемном испиту (16 бодова из хемије и 16 бодова из биологије).

Укупан максималан број бодова који кандидат по ова два основа може да оствари износи 100. Кандидати ће бити рангирани на основу места на коначним ранг листама.

Јединствена ранг листа биће објављена четири дана након завршетка пријемног испита на огласној табли Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране и на интернет страници Војномедицинске академије.

Приговор на прелиминарну ранг листу се подноси комисији за упис у року од три дана, на чији предлог декан Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране доноси решење по приговору у року од три дана од подношења приговора.
На решење декана, кандидат може поднети приговор Савету Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране у року од три дана од дана пријема решења. Савет Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране доноси решење у року од три дана од дана њеног пријема.

Након одлучивања по приговору, комисија утврђује и објављује коначну ранг листу свих кандидата са укупним бројем бодова стеченим по свим критеријумима.

Коначна ранг листа објављује се на огласној табли Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране и званичној интернет страници Војномедицинске академије.
Упис кандидата према коначној ранг листи обавиће се 12. и 13. јула 2012. године.
Ако се кандидат који је остварио право уписа не упише у предвиђеном року, Медицински факултет Војномедицинске академије Универзитета одбране ће уписати наредног кандидата према редоследу на коначној ранг листи.
Конкурс је отворен у периоду од 15. фебруара до 31. марта 2012. године.
Све остале информације о детаљима који се односе на конкурс, полагање пријемног испита и услове студирања, могу се добити на телефоне 011/­3608-129; 011/3608-134 или 011/3608-661, или наћи на Интернет адреси www.vma.mod.gov.rs и www.uо.mod.
gov.rs.