Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2012.

Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za kadete Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije



MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
SEKTOR ZA LjUDSKE RESURSE
UPRAVA ZA KADROVE
r a s p i s u j e
K O N K U R S
za prijem kandidata iz građanstva za kadete Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane
U skladu sa Planom školovanja i usavršavanja kadra Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2012. godinu, u školskoj 2012/2013. godini primiće se 30 kandidata iz građanstva za kadete Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane za studijski program Integrisane akademske studije medicine.

Kandidati treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa.

OPŠTI USLOVI KONKURSA:
– da su državljani Republike Srbije;
– da su zdravstveno sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija;
– da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nisu osuđivani za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci ili kaznom maloletničkog zatvora u trajanju dužem od šest meseci ili kaznom maloletničkog zatvora;
– da nisu u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

POSEBNI USLOVI KONKURSA:
– da su rođeni 1992. godine, ili kasnije;
– da su završili gimnaziju, srednju školu zdravstvene struke ili veterinarskog usmerenja u trajanju od četiri godine, ili
– da pohađaju IV razred gimnazije, srednje škole zdravstvene struke ili veterinarskog usmerenja.
Kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa za prijem za kadete Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane polažu prijemni ispit i podležu proveri zdravstvene i fizičke sposobnosti.

ŠKOLOVANjE, PRAVA I OBAVEZE KADETA:
Školovanje na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane ima strukturu integrisanih akademskih studija u trajanju od šest godina, odnosno 360 ESPB. Posle završetka školovanja kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje diplomirani doktor medicine, kako je propisano akreditovanim studijskim programom.
Za vreme školovanja kadeti imaju status vojnog lica u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije, stanuju u internatu, a sve troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane Republike Srbije.
Međusobne obaveze lica primljenih na školovanje i Ministarstva odbrane Republike Srbije regulišu se ugovorom.

NAČIN KONKURISANjA:
Kandidati prijavu podnose Sekretarijatu Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane, Crnotravska 17, Beograd (IV etaža), radnim danima u vremenu od 10,00 do 14,00 časova u vreme trajanja konkursa. Obrazac prijave dobija se u Studentskoj službi Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane odnosno u nadležnom teritorijalnom organu Regionalnog centra odbrane Ministarstva odbrane.

KANDIDATI UZ PRIJAVU PRILAŽU:
– overenu fotokopiju uverenja o državljanstvu Republike Srbije;
– overenu fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih;
– potvrdu nadležnog organa da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti;
– potvrdu nadležnog organa da nisu osuđivani za krivično delo kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci;
– overene fotokopije svedočanstva svih razreda i fotokopiju diplome srednje škole (za kandidate koji su završili četvorogodišnje školovanje), odnosno svedočanstva završenih razreda i overen prepis ocena sa polugodišta četvrtog razreda (za kandidate kojima je školovanje u toku);
– izjavu da nisu oženjeni-udate, odnosno da ne žive u vanbračnoj zajednici i da nemaju dece, koju popunjavaju u teritorijalnom organu Regionalnog centra Ministarstva odbrane prilikom konkurisanja.
Overene fotokopije dokumenata se predaju, a originali se stavljaju na uvid.

Kandidati mogu da besplatno overe kopije dokumenata u Regionalnim centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Valjevo).
Za sve prijavljene kandidate zdravstveni pregledi i psihološka procena organizuju se u Vojnomedicinskoj akademiji, a provera fizičke sposobnosti na poligonima Vojne akademije. Provera fizičke sposobnosti je eliminacionog karaktera a minimum kriterijuma koje je neophodno da kandidat zadovolji biće dostavljeni pri predaji konkursne dokumentacije. Vremenski termini određeni za zdravstveni pregled, psihološko testiranje i proveru fizičke sposobnosti, kao i datum, mesto i vreme polaganja prijemnog ispita, biće istaknuti na oglasnoj tabli Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane i na veb stranici Vojnomedicinske akademije sedam dana nakon zatvaranja konkursa. Istovremeno, kandidati će biti obavešteni kada će predati svedočanstva o završenom IV razredu školovanja i diplomu.
Lista kandidata koji ispune uslove za polaganje prijemnog ispita biće istaknuta najmanje sedam dana pre termina za polaganje prijemnog ispita, na oglasnoj tabli Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane i na internet stranici Vojnomedicinske akademije.

Prijemni ispit se polaže istog dana i u isto vreme kada se organizuje polaganje prijemnog ispita na drugim medicinskim fakultetima u Republici Srbiji.

Kandidati koji su kao učenici III ili IV razreda srednje škole osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvete, odnosno na međunarodnom takmičenju iz hemije i biologije, ne polažu prijemni ispit iz odgovarajućeg nastavnog predmeta, a prijemni ispit iz tog predmeta vrednuje se maksimalnim brojem bodova. Ovo se ne odnosi na nagrade osvojene na republičkoj smotri naučnog i umetničkog stvaralaštva talenta. Osim prilaganja overenih fotokopija diploma, odnosno priznanja o osvojenim nagradama i njihovom rangu, kandidati koji su osvojili diplomu ili priznanja u inostranstvu prilažu i potvrdu Ministarstva prosvete Republike Srbije da se radi o takmičenju koje se rangira kao međunarodno takmičenje.

Kandidati se rangiraju na osnovu uspeha postignutog u sva četiri razreda u srednjoj školi ili gimnaziji (maksimalan broj bodova je 40), i na prijemnom ispitu iz predmeta hemija i biologija (maksimalan broj bodova je 60). Rangiranje kandidata na osnovu prijemnog ispita izvršiće se tako što će se rangirati oni kandidati koji postignu najmanje 50% + 1 bod na svakom od testova koji polažu na prijemnom ispitu (16 bodova iz hemije i 16 bodova iz biologije).

Ukupan maksimalan broj bodova koji kandidat po ova dva osnova može da ostvari iznosi 100. Kandidati će biti rangirani na osnovu mesta na konačnim rang listama.

Jedinstvena rang lista biće objavljena četiri dana nakon završetka prijemnog ispita na oglasnoj tabli Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane i na internet stranici Vojnomedicinske akademije.

Prigovor na preliminarnu rang listu se podnosi komisiji za upis u roku od tri dana, na čiji predlog dekan Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane donosi rešenje po prigovoru u roku od tri dana od podnošenja prigovora.
Na rešenje dekana, kandidat može podneti prigovor Savetu Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u roku od tri dana od dana prijema rešenja. Savet Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane donosi rešenje u roku od tri dana od dana njenog prijema.

Nakon odlučivanja po prigovoru, komisija utvrđuje i objavljuje konačnu rang listu svih kandidata sa ukupnim brojem bodova stečenim po svim kriterijumima.

Konačna rang lista objavljuje se na oglasnoj tabli Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane i zvaničnoj internet stranici Vojnomedicinske akademije.
Upis kandidata prema konačnoj rang listi obaviće se 12. i 13. jula 2012. godine.
Ako se kandidat koji je ostvario pravo upisa ne upiše u predviđenom roku, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane će upisati narednog kandidata prema redosledu na konačnoj rang listi.
Konkurs je otvoren u periodu od 15. februara do 31. marta 2012. godine.
Sve ostale informacije o detaljima koji se odnose na konkurs, polaganje prijemnog ispita i uslove studiranja, mogu se dobiti na telefone 011/­3608-129; 011/3608-134 ili 011/3608-661, ili naći na Internet adresi www.vma.mod.gov.rs i www.uo.mod.
gov.rs.