Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2012.

Изложба Војног музеја и нишког Народног музеја „Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије“



У нишкој Синагоги данас је отворена изложба „Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије“, коју су поводом Дана државности Републике Србије приредили Војни музеј и Народни музеј у Нишу, под покровитељством Владе Републике Србије. Изложбу је отворио министар културе и информационог друштва Предраг Марковић, а отварању су присуствовали и градоначелник Ниша Милош Симоновић, амбасадор Анголе Токо Диакенга Серао, представници Војске Србије, културних институција и грађани.

Отварајући изложбу министар Марковић је истакао да обележавањем Дана државности и важних датума из наше историје чувамо свој идентитет и самопоштовање као и да без доброг познавања прошлости не можемо градити будућност.

На изложби је представљено више од стотину ордења, медаља, споменица, повеља и диплома из колекције Војног музеја која приказују развој српских одликовања од средине 19. века до краја Првог светског рата. Ауторка изложбе је виши кустос Војног музеја Душанка Маричић. Изложба је употпуњена портретима Народног музеја у Нишу и Галерије Матице српске, литографијама са представама значајних историјских догађаја и цртежима са скицама ордења и одликовања.

Посетиоци су највеће занимање показали за првоустановљену „Медаљу за приврженост“ којом је кнез Милош Обреновић, након повратка на српски престо 1878. године, одликовао своје присталице, као и признања којима је краљ Петар наградио заслужне учеснике ослободилачких ратова.