Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2012.

Izložba Vojnog muzeja i niškog Narodnog muzeja „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“



U niškoj Sinagogi danas je otvorena izložba „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“, koju su povodom Dana državnosti Republike Srbije priredili Vojni muzej i Narodni muzej u Nišu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije. Izložbu je otvorio ministar kulture i informacionog društva Predrag Marković, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, ambasador Angole Toko Diakenga Serao, predstavnici Vojske Srbije, kulturnih institucija i građani.

Otvarajući izložbu ministar Marković je istakao da obeležavanjem Dana državnosti i važnih datuma iz naše istorije čuvamo svoj identitet i samopoštovanje kao i da bez dobrog poznavanja prošlosti ne možemo graditi budućnost.

Na izložbi je predstavljeno više od stotinu ordenja, medalja, spomenica, povelja i diploma iz kolekcije Vojnog muzeja koja prikazuju razvoj srpskih odlikovanja od sredine 19. veka do kraja Prvog svetskog rata. Autorka izložbe je viši kustos Vojnog muzeja Dušanka Maričić. Izložba je upotpunjena portretima Narodnog muzeja u Nišu i Galerije Matice srpske, litografijama sa predstavama značajnih istorijskih događaja i crtežima sa skicama ordenja i odlikovanja.

Posetioci su najveće zanimanje pokazali za prvoustanovljenu „Medalju za privrženost“ kojom je knez Miloš Obrenović, nakon povratka na srpski presto 1878. godine, odlikovao svoje pristalice, kao i priznanja kojima je kralj Petar nagradio zaslužne učesnike oslobodilačkih ratova.