Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2012.

„Војне пушке великог калибра“ у Војном музеју



У оквиру обележавања Дана државности Републике Србије, у Војном музеју у Београду отворена је изложба „Војне пушке великог калибра“ аутора Вука Обрадовића, кустоса тог музеја. Манифестацију је званично прогласио отвореном начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Изложби су присуствовали и инострани војни изасланици, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, команданти јединица, начелници и директори установа Министарства одбране и Војске Србије као и директори установа културе и колектива са Калемегдана.

Генерал Љубиша Диковић, у својству изасланика Владе Републике Србије, отварајући изложбу подсетио је да је модерна српска држава настала борбом у два устанка, а да се бранила у бројним ратовима.

-У најтежим тренуцима у нашој историји није било друге могућности за опстанак него да се у руке узме пушка. Зато и не чуди што је пушка за наш народ постала симбол борбе и слободе, рекао је генерал истичући да је у збиркама Војног музеја сачувано оружје из протеклих ратова и да је територија Србије често била место оружаних сукоба.

- Надам се да ће велики број грађана посетити ову изложбу и да ће уживати у њој, а да ће Војни музеј бити храм у коме ћемо ширити своја знања, нагласио је генерал.

У уводном обраћању начелник Војног музеја потпуковник Драган Милковић навео је да је ова установа укључена у обележавање Дана државности са тематским изложбама у којима је представљен богат и вредан музејски материјал. Он је додао да музеј гостује са још две изложбе: „Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије“ у галерији Синагога Народног музеја у Нишу и „Српске војне заставе из балканских и Првог светског рата“ у Народном музеју у Чачку.

У сталној поставци Војног музеја увек су највећу пажњу привлачиле пушке великог калибра. На овој изложби посетиоци могу видети бедемске пушке из ере црног барута, противтенковске пушке из Другог светског рата и савремене снајперске пушке. Циљ изложбе „Војне пушке великог калибра“, отворене до 11. марта, је да прикаже развој такве врсте наоружања од шеснаестог века па све до данас.
photoФОТОГАЛЕРИЈА