Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2012.

„Vojne puške velikog kalibra“ u Vojnom muzeju



U okviru obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, u Vojnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba „Vojne puške velikog kalibra“ autora Vuka Obradovića, kustosa tog muzeja. Manifestaciju je zvanično proglasio otvorenom načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.

Izložbi su prisustvovali i inostrani vojni izaslanici, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, komandanti jedinica, načelnici i direktori ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i direktori ustanova kulture i kolektiva sa Kalemegdana.

General Ljubiša Diković, u svojstvu izaslanika Vlade Republike Srbije, otvarajući izložbu podsetio je da je moderna srpska država nastala borbom u dva ustanka, a da se branila u brojnim ratovima.

-U najtežim trenucima u našoj istoriji nije bilo druge mogućnosti za opstanak nego da se u ruke uzme puška. Zato i ne čudi što je puška za naš narod postala simbol borbe i slobode, rekao je general ističući da je u zbirkama Vojnog muzeja sačuvano oružje iz proteklih ratova i da je teritorija Srbije često bila mesto oružanih sukoba.

- Nadam se da će veliki broj građana posetiti ovu izložbu i da će uživati u njoj, a da će Vojni muzej biti hram u kome ćemo širiti svoja znanja, naglasio je general.

U uvodnom obraćanju načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Dragan Milković naveo je da je ova ustanova uključena u obeležavanje Dana državnosti sa tematskim izložbama u kojima je predstavljen bogat i vredan muzejski materijal. On je dodao da muzej gostuje sa još dve izložbe: „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“ u galeriji Sinagoga Narodnog muzeja u Nišu i „Srpske vojne zastave iz balkanskih i Prvog svetskog rata“ u Narodnom muzeju u Čačku.

U stalnoj postavci Vojnog muzeja uvek su najveću pažnju privlačile puške velikog kalibra. Na ovoj izložbi posetioci mogu videti bedemske puške iz ere crnog baruta, protivtenkovske puške iz Drugog svetskog rata i savremene snajperske puške. Cilj izložbe „Vojne puške velikog kalibra“, otvorene do 11. marta, je da prikaže razvoj takve vrste naoružanja od šesnaestog veka pa sve do danas.
photoFOTOGALERIJA