Министарство одбране Републике Србије
 
12.01.2012.

У Нишу отворена изложба "Поетика и судбина 20.века"



Изложбу "Поетика и судбина 20. века", коју чине изабрана дела из збирке Дома Војске Србије из Београда, отворио је вечерас у галерији „Синагога“ Народног музеја Ниш начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране пуковник Миливоје Пајовић.

„ Живот који је кратак и упркос свему траје, и уметност која је вечна и непоновљива у наслову су ове изложбе која идејама уметника илуструје суштину бурнога столећа за нама“, рекао је пуковник Пајовић и истакао да Министарство одбране, Војска Србије и Медија центар „Одбрана“ баштини и промовише само херојска дела.

„Ово је јединствена прилика да из Галерија нашег Дома представимо хероје југословенске и српске ликовне уметности који су своје уметничке битке војевали током 20. века“, рекао је начелник Управе за односе са јавношћу.

Нa oтварању изложбе, која је организована у сарадњи нишког Народног музеја и Медија центра „Одбрана“, говорили су начелник Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, директор музеја у Нишу Славиша Поповић и историчар уметности професор Никола Кусовац.

У обраћању окупљеним љубитељима уметности потпуковник Марковић истакао је да је изложба у галерији „Синагога“ једно од првих представљања богате збирке Галерије Дома Војске Србије која броји више од хиљаду и пет стотина експоната.

„Ова изложба део је излагачког концепта Медија центра „Одбрана“, у сарадњи са културним институцијама Србије, са циљем да представимо културно благо које се налази у депоу Дома војске. У оваквој поставци недавно је представљена у Новом Саду, сада гостује у Нишу, а наставиће свој пут ка другим градовима Србије“ рекао је Марковић, одајући признање ауторима поставке - Николи Кустовцу, познатом историчару уметности, и Милораду Бубањи, кустосу Галерије Дома војске. Према његовим речима, они су имали тежак задатак да из богате збирке издвоје 46 дела која ће бити изложена у Нишу и која ће веродостојно осликати уметничко поднебље некадашње Југославије.

Говорећи о изложби професор Никола Кусовац нагласио је да је институција „ратног сликара“, била нешто по чему је српска војска у најтежим и најславнијим тренуцима своје историје била посебна у односу на све друге.

„Тада када је свака пушка била потребна, одвајани су учени људи да се баве сликањем и да у току рата овековече мање наше славне победе, а више наше тешке ране. Сликали су најстрашнија сведочанства кроз која је пролазила једна славна војска. И та војска која је оставила такав траг запатила је у свом бићу чување и неговање ликовног стваралаштва. Збирка у Дому војске временом је нарасла и постала значајан уметнички центар, чији су сами „врхови“ ликовног стваралаштва, од Љубљане до Ђевђелије, изложени пред вама“ рекао је Кусовац.

Колекцију чини неколико значајних остварења насталих током прве половине ХХ века, попут слика Влахе Буковца, Љубе Ивановића, Саве Шумановића и Марина Тартаље, али окосницу њених вредности представљају дела српских и југословенских уметника рађена током друге половине ХХ столећа.

Излагачка делатност Галерије Дома Војске Србије има дугу традицију. Утемељена је још 1945. године на иницијативу Бранка Шотре, првог послератног руководиоца те установе, познатог ликовног ствараоца и оснивача Факултета примењене уметности у Београду. У Галерији је до сада организовано више од пет стотина изложби еминентних домаћих и страних ликовних стваралаца. Својевремено је одржано и осам квадријенала на тему „НОБ у делима ликовних уметника“ и више тематских изложби „Војска у делима ликовних уметника“.

Галерија остварује богату сарадњу са музејима, галеријама, задужбинама и другим културним институцијама у Србији и на тој сарадњи заснован је нови излагачки концепт Медија центра „Одбрана“.

У 2011. години своје богате ликовне збирке репрезентативним изложбама у Дому војске представили су Галерија слика „Сава Шумановић“ из Шида, Војни музеј, Уметничка галерија Надежда Петровић из Чачка, Задужбина „Момчило-Момо Капор“, Народни музеј из Зрењанина и Спомен-збирка Павла Бељанског из Новог Сада.

У току је стручна обрада уметничких дела и припрема каталога збирке који ће је приближити и потпуније представити љубитељима ликовне уметности и стручној јавности. Збирка се чува у депоу који опремљен по савременим музеолошким стандардима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА