Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.01.2012.

U Nišu otvorena izložba "Poetika i sudbina 20.veka"



Izložbu "Poetika i sudbina 20. veka", koju čine izabrana dela iz zbirke Doma Vojske Srbije iz Beograda, otvorio je večeras u galeriji „Sinagoga“ Narodnog muzeja Niš načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović.

„ Život koji je kratak i uprkos svemu traje, i umetnost koja je večna i neponovljiva u naslovu su ove izložbe koja idejama umetnika ilustruje suštinu burnoga stoleća za nama“, rekao je pukovnik Pajović i istakao da Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i Medija centar „Odbrana“ baštini i promoviše samo herojska dela.

„Ovo je jedinstvena prilika da iz Galerija našeg Doma predstavimo heroje jugoslovenske i srpske likovne umetnosti koji su svoje umetničke bitke vojevali tokom 20. veka“, rekao je načelnik Uprave za odnose sa javnošću.

Na otvaranju izložbe, koja je organizovana u saradnji niškog Narodnog muzeja i Medija centra „Odbrana“, govorili su načelnik Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković, direktor muzeja u Nišu Slaviša Popović i istoričar umetnosti profesor Nikola Kusovac.

U obraćanju okupljenim ljubiteljima umetnosti potpukovnik Marković istakao je da je izložba u galeriji „Sinagoga“ jedno od prvih predstavljanja bogate zbirke Galerije Doma Vojske Srbije koja broji više od hiljadu i pet stotina eksponata.

„Ova izložba deo je izlagačkog koncepta Medija centra „Odbrana“, u saradnji sa kulturnim institucijama Srbije, sa ciljem da predstavimo kulturno blago koje se nalazi u depou Doma vojske. U ovakvoj postavci nedavno je predstavljena u Novom Sadu, sada gostuje u Nišu, a nastaviće svoj put ka drugim gradovima Srbije“ rekao je Marković, odajući priznanje autorima postavke - Nikoli Kustovcu, poznatom istoričaru umetnosti, i Miloradu Bubanji, kustosu Galerije Doma vojske. Prema njegovim rečima, oni su imali težak zadatak da iz bogate zbirke izdvoje 46 dela koja će biti izložena u Nišu i koja će verodostojno oslikati umetničko podneblje nekadašnje Jugoslavije.

Govoreći o izložbi profesor Nikola Kusovac naglasio je da je institucija „ratnog slikara“, bila nešto po čemu je srpska vojska u najtežim i najslavnijim trenucima svoje istorije bila posebna u odnosu na sve druge.

„Tada kada je svaka puška bila potrebna, odvajani su učeni ljudi da se bave slikanjem i da u toku rata ovekoveče manje naše slavne pobede, a više naše teške rane. Slikali su najstrašnija svedočanstva kroz koja je prolazila jedna slavna vojska. I ta vojska koja je ostavila takav trag zapatila je u svom biću čuvanje i negovanje likovnog stvaralaštva. Zbirka u Domu vojske vremenom je narasla i postala značajan umetnički centar, čiji su sami „vrhovi“ likovnog stvaralaštva, od Ljubljane do Đevđelije, izloženi pred vama“ rekao je Kusovac.

Kolekciju čini nekoliko značajnih ostvarenja nastalih tokom prve polovine HH veka, poput slika Vlahe Bukovca, Ljube Ivanovića, Save Šumanovića i Marina Tartalje, ali okosnicu njenih vrednosti predstavljaju dela srpskih i jugoslovenskih umetnika rađena tokom druge polovine HH stoleća.

Izlagačka delatnost Galerije Doma Vojske Srbije ima dugu tradiciju. Utemeljena je još 1945. godine na inicijativu Branka Šotre, prvog posleratnog rukovodioca te ustanove, poznatog likovnog stvaraoca i osnivača Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu. U Galeriji je do sada organizovano više od pet stotina izložbi eminentnih domaćih i stranih likovnih stvaralaca. Svojevremeno je održano i osam kvadrijenala na temu „NOB u delima likovnih umetnika“ i više tematskih izložbi „Vojska u delima likovnih umetnika“.

Galerija ostvaruje bogatu saradnju sa muzejima, galerijama, zadužbinama i drugim kulturnim institucijama u Srbiji i na toj saradnji zasnovan je novi izlagački koncept Medija centra „Odbrana“.

U 2011. godini svoje bogate likovne zbirke reprezentativnim izložbama u Domu vojske predstavili su Galerija slika „Sava Šumanović“ iz Šida, Vojni muzej, Umetnička galerija Nadežda Petrović iz Čačka, Zadužbina „Momčilo-Momo Kapor“, Narodni muzej iz Zrenjanina i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada.

U toku je stručna obrada umetničkih dela i priprema kataloga zbirke koji će je približiti i potpunije predstaviti ljubiteljima likovne umetnosti i stručnoj javnosti. Zbirka se čuva u depou koji opremljen po savremenim muzeološkim standardima.
photoFOTOGALERIJA