Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2011.

Потврда пријатељства Војске Србије и Народноослободилачке армије Кине



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју предводи начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милоје Милетић, данас завршава званичну посету Народној Републици Кини.



Током посете, која је почела у четвртак, 5. маја, генерал Милетић је разговарао са високим представницима Министарства одбране и Народноослободилачке армије Кине.

Приликом сусрета са начелником Генералштаба Народноослободилачке армије Кине, генералом Ченом Бингдеом, генерал Милетић подвукао је значај развоја добрих односа две земље, као и две војске и изразио наду да ће Војска Србије и Народноослободилачка армија Кине наставити да унапређују сарадњу у различитим областима, у духу осведоченог међусобног разумевања и подршке.

Генерал Бингде подсетио је да су од успостављања стратешког партнерства између Кине и Србије, 2009. године, две земље оствариле више посета на највишем нивоу, продубиле међусобно поверење и унапредиле сарадњу у различитим областима, међу којима су економија, трговина, култура, наука и технологије, као и да су оснажиле координацију и сарадњу у оквиру међународних организација. Кинески начелник Генералштаба приметио је да је размена искустава и сарадња између две војске плодоносна на различитим пољима и истакао да кинеска страна има позитиван став о даљем унапређењу војне сарадње са Србијом.

Генерал Милетић разговарао је и са потпредседником Централне војне комисије НР Кине, генералом Сјуом Цаихоуом. Том приликом, генерал Милетић истакао је да Република Србија и Војска Србије имају традиционално пријатељске односе са Народном Републиком Кином и њеном армијом.

Генерала Милетића примио је и кинески министар одбране, генерал Лианг Гунагли. Двојица генерала разменила су мишљења о унапређењу сарадње две војске.

Начелник Генералштаба Војске Србије захвалио се својим саговорницима на подршци коју Народноослободилачка армија Кине пружа Војсци Србије, посебно на донацији информатичке опреме.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије посетила је 24. авијацијску дивизију Ратног ваздухопловства НОА Кине, Командни колеџ Копнене војске, као и више компанија кинеске одбрамбене индустрије.

Сарадња у области одбране са Народном Републиком Кином има дугу традицију, а од 2000. године бележи узлазни тренд, нарочито када је реч о војнообразовној и војномедицинској сарадњи. Споразум о сарадњи потписан је током посете министра одбране Драгана Шутановца Кини, у новембру 2008. године.