Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.05.2011.

Potvrda prijateljstva Vojske Srbije i Narodnooslobodilačke armije Kine



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Miloje Miletić, danas završava zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini.



Tokom posete, koja je počela u četvrtak, 5. maja, general Miletić je razgovarao sa visokim predstavnicima Ministarstva odbrane i Narodnooslobodilačke armije Kine.

Prilikom susreta sa načelnikom Generalštaba Narodnooslobodilačke armije Kine, generalom Čenom Bingdeom, general Miletić podvukao je značaj razvoja dobrih odnosa dve zemlje, kao i dve vojske i izrazio nadu da će Vojska Srbije i Narodnooslobodilačka armija Kine nastaviti da unapređuju saradnju u različitim oblastima, u duhu osvedočenog međusobnog razumevanja i podrške.

General Bingde podsetio je da su od uspostavljanja strateškog partnerstva između Kine i Srbije, 2009. godine, dve zemlje ostvarile više poseta na najvišem nivou, produbile međusobno poverenje i unapredile saradnju u različitim oblastima, među kojima su ekonomija, trgovina, kultura, nauka i tehnologije, kao i da su osnažile koordinaciju i saradnju u okviru međunarodnih organizacija. Kineski načelnik Generalštaba primetio je da je razmena iskustava i saradnja između dve vojske plodonosna na različitim poljima i istakao da kineska strana ima pozitivan stav o daljem unapređenju vojne saradnje sa Srbijom.

General Miletić razgovarao je i sa potpredsednikom Centralne vojne komisije NR Kine, generalom Sjuom Caihouom. Tom prilikom, general Miletić istakao je da Republika Srbija i Vojska Srbije imaju tradicionalno prijateljske odnose sa Narodnom Republikom Kinom i njenom armijom.

Generala Miletića primio je i kineski ministar odbrane, general Liang Gunagli. Dvojica generala razmenila su mišljenja o unapređenju saradnje dve vojske.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije zahvalio se svojim sagovornicima na podršci koju Narodnooslobodilačka armija Kine pruža Vojsci Srbije, posebno na donaciji informatičke opreme.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije posetila je 24. avijacijsku diviziju Ratnog vazduhoplovstva NOA Kine, Komandni koledž Kopnene vojske, kao i više kompanija kineske odbrambene industrije.

Saradnja u oblasti odbrane sa Narodnom Republikom Kinom ima dugu tradiciju, a od 2000. godine beleži uzlazni trend, naročito kada je reč o vojnoobrazovnoj i vojnomedicinskoj saradnji. Sporazum o saradnji potpisan je tokom posete ministra odbrane Dragana Šutanovca Kini, u novembru 2008. godine.