Министарство одбране Републике Србије
 
27.04.2010.

Отворен Оперативни центар Команде Ваздухопловства и ПВО



Министар одбране Драган Шутановац и амбасадорка Краљевине Данске у Београду Мете Кјуел Нилсен присуствовали су данас отварању Оперативног центра команде ВиПВО у Земуну,у Земуну, који је опремљен захваљујући донацији Краљевине Данске.

Отварању Оперативног центра центра присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић, командант ВиПВО бригадни генерал Ранко Живак, као и делегација Команде одбране Данске предвођена генерал мајором Куртом Мосгадом.

Захваљујући у име Министарства одбране и Владе Србије на донацији Министарства одбране Краљевине Данске, вредне 650.000 евра, министар Шутановац је нагласио да је опрема за Оперативни центар веома значајна, јер ће он имати и војну и цивилну употребу.

- На нашем путу у Европску унију неопходно је да нам небо буде безбедно, као и да сви који буду у ситуацији да им је неопходно пружање помоћи могу да буду сигурни да ће Војска Србије, заједно са осталим цивилним службама, моћи да је пружи на најкраћи и најбољи начин. Овај Оперативни центар омогућиће да се летелица која се изгуби из видног поља радара у веома кратком року лоцира и да се људи који су животно угрожени спасавају и транспортују у војне и цивилне болнице. Тиме омогућавамо да нам небо буде безбедно, на нивоу оних земаља које су одавно развиле сличне системе – нагласио је министар одбране.

Министар Шутановац је подвукао да је у питању само једна у низу донација које је наша земља и Министарство одбране добило од Краљевине Данске.

- Са великим задовољством желим да поновим речи данске амбасадорке приликом уручења прошле донације - транспортних цистерни за гориво за аеродром Батајница. Она је тада истакла да је основна сарадња две земље у области одбране, на шта смо изузетно поносни. Захвални смо нашим колегама што су Војску Србије препознали као партнера који уме да помогне, као и да размењује искуства – нагласио је Шутановац.

Министар одбране је подсетио да велики број официра Краљевине Данске долази у Србију, и да пуно наших официра одлази у ту земљу, чиме изграђује дуготрајно пријатељство. У том циљу, како је рекао, донација за Оперативни центар има финансијску, али и много већу хуману вредност, која је усмерена ка онима којима ће помоћ бити најпотребнија.

- Краљевина Данска до сада је Министарству одбране уручила више милиона евра кроз разне видове помоћи. Амбасадорки и њеној држави најсрдачније захваљујем на препознавању наше војске и министарства као лојалног партнера са којим желе да граде најчвршће односе.

Шутановац је рекао да ће, имајући у виду запажено учешће Данске на аеромитингу одржаном на Батајници прошле године, и наше летелице учествовати на аеромитингу у Данској, који је заказан за јун ове године. Тиме ће, према његовим речима, бити настављено учвршћивање добрих односа.

Шеф делегације Команде одбране Краљевине Данске генерал мајор Курт Мосгард нагласио је да је Данска почаствована што је Србија одабрала да сарађује са његовом земљом у више области одбране.

- Надамо се да ће вам овај центар омогућити брже реакције у кризним ситуацијама. Сарађујемо са многим земљама, али смо импресионирани брзином и професионалношћу којом су ваши официри применили овај пројекат. Са Министарством одбране Србије сарађујемо на плану учења језика, цивилно војне-сарадње, у Ваздухопловству и свим областима обуке. Настојимо да нашу сарадњу што више унапредимо, и жеља нам је да још дуго сарађујемо са системом одбране Србије.

Одговарајући на новинарска питања, министар одбране Србије рекао је да очекује да ова година буде година нових успеха наше одбрамбене индустрије.

- Најављено је да већ током овог пролећа очекујемо потписивање прве милијарде долара од извоза одбрамбене индустрије у току мандата ове Владе. У Кувајту смо разговарали о више пројеката у области одбране, као и о извозу нашег наоружања и војне опреме. Реч је о импозантним уговорима, захваљујући којима ће наша одбрамбена индустрија бити највећи извозник оружја и војне опреме од Анкаре до Беча – нагласио је Шутановац и напоменуо да очекује да ће Србија бити систем интегратор одбрамбене индустрије целог региона, јер ће овим уговорима бити обухваћени и производи великих земаља које имају савремене технологије.

Он је истакао да пројекти о којима је разговарано са кувајтским партнерима подразумевају сарадњу и са бившим југословенским републикама, што ће бити снажан замајац и за те државе.

- Србија ће као систем интегратор бити препозната као земља која може да заступа интересе целог региона. Наглашавам да смо разговарали и о образовању и размени посета официра, као и о могућности сарадње у области војног здравства. Убеђен сам да је то најважнији сегмент стратешке сарадње, која се реализује захваљујући нашем искуству у овим областима.

Министар је нагласио и да ће део прихода остварен овим уговорима бити намењен осавремењавању наше одбрамбене индустрије и усвајању нових технологија. Он је изразио задовољство и што је Министарство одбране завршило неколико пројекта који су више година бити у фази испитивања. Реч је о беспилотној летелици, која ће ускоро бити спремна за презентацију, као и пројекту «бумбар», врсти наоружања која се у региону производи само у Србији.

Отварању Оперативног центра претходила је презентација организације ВиПВО Војске Србије и досадашње реализације сарадње са Краљевином Данском којој су, поред министра Шутановца и гостију из Данске, присуствовали и државни секретари Зоран Јефтић и Игор Јовичић и Небојша Старчевић, директор Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА