Министарство одбране Републике Србије
 
30.05.2021.

Одржана традиционална „Зокијева регата“



Министарство одбране и Војска Србије и ове године подржали су традиционалну једриличарску манифестацију „Зокијева регата“ посвећену мајору Зорану Радосављевићу, пилоту 204. ловачког авијацијског пука, који је херојски погинуо марта 1999. године бранећи отаџбину од НАТО агресије.

Смотра једриличара која је окупила око 80 такмичара, чланова Једриличарског савеза Србије, и неколико стотина поштовалаца успомене на хероја одбране наше земље, одржана је за викенд 29. и 30. маја, 22. пут по реду, истовремено на два регатна поља. У акваторијуму Великог ратног острва једриле су класе „ласер“, „микро“ и „крсташ“, док су се на Савском језеру такмичили најмлађи једриличари у класи „оптимист“.
 
Победик овогодишње „Зокијеве регате“ у класи „оптимист“ је Марко Ађански из Једриличарског клуба Гемакс. У класама „ласер стандард“ и „ласер 4.7“ победу су такође однели једриличари Гемакса Невен Николић и Реља Миловановић. У класи „микро“ најбољи је био Златан Златковић из Једриличарског клуба Земун, док је његова клупска колегиница Миљана Зековић однела прво место у класи „ласер радијал“. У класи „крсташ“ победио је Иван Цвејић из Једриличарског клуба „Ада“.

Прва „Зокијева регата“ одржана је на црногорском приморју већ у септембру 1999. године, на иницијативу пријатеља мајора Зорана Радосављевића, који су са њим делили страст према једрењу. Наредних десет година такмичење је организовано у акваторијуму Бококоторског залива, а од 2008. године одржава се у Београду.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.05.2021
mp4 (148,4 MB)
Зокијева регата