Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.05.2021.

Održana tradicionalna „Zokijeva regata“



Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i ove godine podržali su tradicionalnu jedriličarsku manifestaciju „Zokijeva regata“ posvećenu majoru Zoranu Radosavljeviću, pilotu 204. lovačkog avijacijskog puka, koji je herojski poginuo marta 1999. godine braneći otadžbinu od NATO agresije.

Smotra jedriličara koja je okupila oko 80 takmičara, članova Jedriličarskog saveza Srbije, i nekoliko stotina poštovalaca uspomene na heroja odbrane naše zemlje, održana je za vikend 29. i 30. maja, 22. put po redu, istovremeno na dva regatna polja. U akvatorijumu Velikog ratnog ostrva jedrile su klase „laser“, „mikro“ i „krstaš“, dok su se na Savskom jezeru takmičili najmlađi jedriličari u klasi „optimist“.
 
Pobedik ovogodišnje „Zokijeve regate“ u klasi „optimist“ je Marko Ađanski iz Jedriličarskog kluba Gemaks. U klasama „laser standard“ i „laser 4.7“ pobedu su takođe odneli jedriličari Gemaksa Neven Nikolić i Relja Milovanović. U klasi „mikro“ najbolji je bio Zlatan Zlatković iz Jedriličarskog kluba Zemun, dok je njegova klupska koleginica Miljana Zeković odnela prvo mesto u klasi „laser radijal“. U klasi „krstaš“ pobedio je Ivan Cvejić iz Jedriličarskog kluba „Ada“.

Prva „Zokijeva regata“ održana je na crnogorskom primorju već u septembru 1999. godine, na inicijativu prijatelja majora Zorana Radosavljevića, koji su sa njim delili strast prema jedrenju. Narednih deset godina takmičenje je organizovano u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, a od 2008. godine održava se u Beogradu.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.05.2021
mp4 (148,4 MB)
Zokijeva regata