Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2021.

Заједничка обука у зимским условима припадника Војне академије и Оружаних снага Велике Британије



Припаднике Војне академије и Центра за зимско ратовање Оружаних снага Велике Британије, који на Копаонику реализују заједничку обуку у зимским условима у турно скијању, данас су обишли амбасадорка Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду Шан МакЛеод, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић и изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду пуковник Ник Илић.

Начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић изразио је задовољство због присуства вежбовној активности, истичући као посебно значајно то што обе стране на тренингу уче једна од друге.
 
- Наш циљ је да унапредимо наставни план и програм у делу који се односи на обуку у зимским условима, како би кадети Војне академије добили врхунску обуку и припремили се за ову врсту ратовања. Током тренинга имаћемо прилику да видимо и део опреме с којом се до сада нисмо сусретали, на основу чега ћемо моћи да се потпуно опремимо и да наредних година унапредимо квалитет школовања на Војној академији, које се односи на зимске услове - истакао је генерал Зрнић, који је искористио прилику и да се посебно захвали амбасадорки Уједињеног Краљевства у Србији на помоћи да тренинг буде реализован.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Београду Шан МакЛеод рекла је да је веома задовољна што на Копаонику присуствује обуци у зимским условима.
 
- Реч је о билатералном тренингу у турно скијању и захвална сам Министарству одбране на прилици да будем данас ту - рекла је амбасадорка МакЛеод. 

Изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду пуковник Ник Илић изразио је задовољство превасходно јер је вежба одржана упркос тешким условима, "не само због корона вируса, већ и због захтевних временских услова".
 
-  Надам се да је ова наша билатерална војна сарадња, коју реализујемо са припадницима Војне академије, само прва од многих ове године, а све ће зависити, наравно, од пандемије короне. Задовољство нам је што имамо прилику да разменимо искуства у обуци кад је реч о ратним условима зими, јер је то баш најтежи начин за обуку. Надам се да је ово само први корак, и да ће инструктори са Војне академије у будућности доћи у Велику Британију, или на неке друге обуке, можда у Норвешку. Први корак је увек најтежи, али ми је посебно драго што смо кренули ове тешке године - рекао је пуковник Ник Илић.

Током десетодневне обуке, која је део билатералне војне сарадње две земље, припадници две војске - петорица наставника са Војне академије, са катедри тактике, наоружања и војне опреме Копнене Војске и Центра за физичко васпитање и спорт, и тројица британских инструктора - уз планиране вежбовне активности размењују и искуства о поступцима кад је реч о ратовању зими.
 
Након презентације борбеног комплета зимске опреме коју користе британски инструктори, данашњи тренинг је настављен турно скијањем по теже приступачном терену Копаоника.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.03.2021
mp4 (287,76 MB)
Обука
15.03.2021
mp4 (67,61 MB)
Изјава генерал-мајора др Бојана Зрнића
15.03.2021
mp4 (116,62 MB)
Изјава амбасадорке Шан МакЛеод
15.03.2021
mp4 (33,95 MB)
Изјава пуковника Ника Илића