Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.03.2021.

Zajednička obuka u zimskim uslovima pripadnika Vojne akademije i Oružanih snaga Velike Britanije



Pripadnike Vojne akademije i Centra za zimsko ratovanje Oružanih snaga Velike Britanije, koji na Kopaoniku realizuju zajedničku obuku u zimskim uslovima u turno skijanju, danas su obišli ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu Šan MakLeod, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić i izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu pukovnik Nik Ilić.

Načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva vežbovnoj aktivnosti, ističući kao posebno značajno to što obe strane na treningu uče jedna od druge.
 
- Naš cilj je da unapredimo nastavni plan i program u delu koji se odnosi na obuku u zimskim uslovima, kako bi kadeti Vojne akademije dobili vrhunsku obuku i pripremili se za ovu vrstu ratovanja. Tokom treninga imaćemo priliku da vidimo i deo opreme s kojom se do sada nismo susretali, na osnovu čega ćemo moći da se potpuno opremimo i da narednih godina unapredimo kvalitet školovanja na Vojnoj akademiji, koje se odnosi na zimske uslove - istakao je general Zrnić, koji je iskoristio priliku i da se posebno zahvali ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji na pomoći da trening bude realizovan.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan MakLeod rekla je da je veoma zadovoljna što na Kopaoniku prisustvuje obuci u zimskim uslovima.
 
- Reč je o bilateralnom treningu u turno skijanju i zahvalna sam Ministarstvu odbrane na prilici da budem danas tu - rekla je ambasadorka MakLeod. 

Izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu pukovnik Nik Ilić izrazio je zadovoljstvo prevashodno jer je vežba održana uprkos teškim uslovima, "ne samo zbog korona virusa, već i zbog zahtevnih vremenskih uslova".
 
-  Nadam se da je ova naša bilateralna vojna saradnja, koju realizujemo sa pripadnicima Vojne akademije, samo prva od mnogih ove godine, a sve će zavisiti, naravno, od pandemije korone. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da razmenimo iskustva u obuci kad je reč o ratnim uslovima zimi, jer je to baš najteži način za obuku. Nadam se da je ovo samo prvi korak, i da će instruktori sa Vojne akademije u budućnosti doći u Veliku Britaniju, ili na neke druge obuke, možda u Norvešku. Prvi korak je uvek najteži, ali mi je posebno drago što smo krenuli ove teške godine - rekao je pukovnik Nik Ilić.

Tokom desetodnevne obuke, koja je deo bilateralne vojne saradnje dve zemlje, pripadnici dve vojske - petorica nastavnika sa Vojne akademije, sa katedri taktike, naoružanja i vojne opreme Kopnene Vojske i Centra za fizičko vaspitanje i sport, i trojica britanskih instruktora - uz planirane vežbovne aktivnosti razmenjuju i iskustva o postupcima kad je reč o ratovanju zimi.
 
Nakon prezentacije borbenog kompleta zimske opreme koju koriste britanski instruktori, današnji trening je nastavljen turno skijanjem po teže pristupačnom terenu Kopaonika.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.03.2021
mp4 (287,76 MB)
Obuka
15.03.2021
mp4 (67,61 MB)
Izjava general-majora dr Bojana Zrnića
15.03.2021
mp4 (116,62 MB)
Izjava ambasadorke Šan MakLeod
15.03.2021
mp4 (33,95 MB)
Izjava pukovnika Nika Ilića