Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2021.

Министар Стефановић обишао кадете Војне академије на обуци у зимским условима на Копаонику



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас кадете друге године Војне академије који изводе обуку у зимским условима на 51. скијашком полигону “Копаоник”.

- Драго ми је да видим да се Војна академија сваке године све интензивније припрема и изводи обуку са нашим кадетима и овде на Копаонику. Ово је веома интензивна и захтевна обукa скијања – алпског, нордијског, са турно скијама и са различитим ставовима за гађање где користе и модерне “ерсофт” пушке које користи и наша 72. бригада за специјалне операције – истакао је министар Стефановић након обиласка обуке кадета.
 
Министар је нагласио да су кадети показали завидно знање у топографији, оријентацији и изради бивака, и у свему другом што треба да краси будуће младе старешине Војске Србије.

- Драго ми је да они показују изузетну жељу и ентузијазам, да постижу одличне резултате, што потврђују њихове старешине, и да граде будућност Војске Србије – нагласио је министар Стефановић.

Према његовим речима, то су будуће старешине који ће постати командири водова који ће у јединицама Војске Србије показати сва ова усвојена знања, придружујући се ешелонима и класама својих претходника, колега, који су већ у јединицама наше војске и који обучавајући саставе праве ефикасну, модерну и добру војску.

- Наши војници, кадети и њихове старешине данас користе савремену алпинистичку опрему, а намеравамо да уложимо још новца да купимо и нову опрему коју ће користити не само у овој врсти обуке, већ и током целог школовања на Војној академији – истакао је министар Стефановић.
 
Он је изразио посебно задовољство чињеницом да старешине Војне академије размишљају унапред о томе како да примене савремена знања које користе све војске света, да би будуће старешине добиле најбоље образовање и најбоље услове током школовања.
 
- Хоћемо да виде колико држава води рачуна о њима, колико води рачуна о својој војсци и колико је поносна, као и цео народ, на ове људе у униформи који увек јесу на бранику отаџбине и који су ту да заштите сваког од нас – закључио је министар Стефановић.

На крају данашњег обиласка, министар одбране разговарао је са кадетима који су му пренели своје више него позитивне утиске са обуке у зимским условима.
 
На обуци у зимским условима, са колегама из 144. класе је и Ивона Јашић, кадеткиња друге године Војне академије. Она истиче да је на зимском логоровању на Копаонику имала прилику да са својим колегама примени и потврди у пракси сва теоријска знања стечена у Војној академији.

- Моја радна тачка на данашњем приказу је инжињерија, односно израда склоништа за десеторо људи. Осим тога, уз велико искуство у скијању које сам стекла у Војној гимназији, ове године сам то искуство употпунила, а свакако бих свима препоручила да упишу Војну академију и да са нама искусе чари и инжињерије и нордијског и алпског скијања - рекла је кадеткиња Јашић.
 
Кадет друге године Војне академије Небојша Средојевић изразио је задовољство тиме што је Војна академија омогућила разноврсну обуку са најсавременијом опремом.

- Изводили смо тактичку обуку и обуку са наоружањем. Опремљени смо “ерсофт” пушком М04, зимским маскирним оделом и турно скијама. Скије су од ове године убачене у програм и користе се и за алпско и за нордијско скијање - истакао је кадет Средojeвић и поручио да су кадети оспособљени и обучени и за рад с наоружањем и за рад на скијама.

Њихов класић Филип Стjепановић говорио је о обуци кадета у претходне две недеље, односно о реализацији наставе из топографије, тактике, алпског, нордијског и турно скијања. Његово искуство је посебно, јер је први пут стао на скије.
 
- Први пут сам стао на скије, а Војна академија ми је обезбедила одличне инструкторе који су ме за веома кратко време научили да скијам и то веома добро. Осећај када станем на скије и када се спуштам низ падину не може се описати ни са милион речи. За такав осећај потребно је да се осећате веома сигурно - закључио је кадет Стjепановић.
 
Ове године, обука у зимским условима изводи се са кадетима 144. класе, који су на другој години школовања. Кадети савладавају наставне садржаје из предмета физичко васпитање - које обухвата обуку у алпском скијању, као и нордијском и турно техником скијања, војну топографију која подразумева оријентацију у зимским условима и патролно кретање по непознатом терену у дневним и ноћним условима, наоружање са наставом гађања и ставове за гађање на скијама, као и тактичку обуку која се односи на утврђивање у зимским условима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.02.2021
mp4 (386,15 MB)
Обука
05.02.2021
mp4 (174,32 MB)
Изјава министра Стефановића
05.02.2021
mp4 (63,83 MB)
Изјава кадета Ивоне Јашић
05.02.2021
mp4 (64,14 MB)
Изјава кадета Небојше Средојевића
05.02.2021
mp4 (52,05 MB)
Изјава кадета Филипа Стjепановића