Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2021.

Ministar Stefanović obišao kadete Vojne akademije na obuci u zimskim uslovima na Kopaoniku



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas kadete druge godine Vojne akademije koji izvode obuku u zimskim uslovima na 51. skijaškom poligonu “Kopaonik”.

- Drago mi je da vidim da se Vojna akademija svake godine sve intenzivnije priprema i izvodi obuku sa našim kadetima i ovde na Kopaoniku. Ovo je veoma intenzivna i zahtevna obuka skijanja – alpskog, nordijskog, sa turno skijama i sa različitim stavovima za gađanje gde koriste i moderne “ersoft” puške koje koristi i naša 72. brigada za specijalne operacije – istakao je ministar Stefanović nakon obilaska obuke kadeta.
 
Ministar je naglasio da su kadeti pokazali zavidno znanje u topografiji, orijentaciji i izradi bivaka, i u svemu drugom što treba da krasi buduće mlade starešine Vojske Srbije.

- Drago mi je da oni pokazuju izuzetnu želju i entuzijazam, da postižu odlične rezultate, što potvrđuju njihove starešine, i da grade budućnost Vojske Srbije – naglasio je ministar Stefanović.

Prema njegovim rečima, to su buduće starešine koji će postati komandiri vodova koji će u jedinicama Vojske Srbije pokazati sva ova usvojena znanja, pridružujući se ešelonima i klasama svojih prethodnika, kolega, koji su već u jedinicama naše vojske i koji obučavajući sastave prave efikasnu, modernu i dobru vojsku.

- Naši vojnici, kadeti i njihove starešine danas koriste savremenu alpinističku opremu, a nameravamo da uložimo još novca da kupimo i novu opremu koju će koristiti ne samo u ovoj vrsti obuke, već i tokom celog školovanja na Vojnoj akademiji – istakao je ministar Stefanović.
 
On je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da starešine Vojne akademije razmišljaju unapred o tome kako da primene savremena znanja koje koriste sve vojske sveta, da bi buduće starešine dobile najbolje obrazovanje i najbolje uslove tokom školovanja.
 
- Hoćemo da vide koliko država vodi računa o njima, koliko vodi računa o svojoj vojsci i koliko je ponosna, kao i ceo narod, na ove ljude u uniformi koji uvek jesu na braniku otadžbine i koji su tu da zaštite svakog od nas – zaključio je ministar Stefanović.

Na kraju današnjeg obilaska, ministar odbrane razgovarao je sa kadetima koji su mu preneli svoje više nego pozitivne utiske sa obuke u zimskim uslovima.
 
Na obuci u zimskim uslovima, sa kolegama iz 144. klase je i Ivona Jašić, kadetkinja druge godine Vojne akademije. Ona ističe da je na zimskom logorovanju na Kopaoniku imala priliku da sa svojim kolegama primeni i potvrdi u praksi sva teorijska znanja stečena u Vojnoj akademiji.

- Moja radna tačka na današnjem prikazu je inžinjerija, odnosno izrada skloništa za desetoro ljudi. Osim toga, uz veliko iskustvo u skijanju koje sam stekla u Vojnoj gimnaziji, ove godine sam to iskustvo upotpunila, a svakako bih svima preporučila da upišu Vojnu akademiju i da sa nama iskuse čari i inžinjerije i nordijskog i alpskog skijanja - rekla je kadetkinja Jašić.
 
Kadet druge godine Vojne akademije Nebojša Sredojević izrazio je zadovoljstvo time što je Vojna akademija omogućila raznovrsnu obuku sa najsavremenijom opremom.

- Izvodili smo taktičku obuku i obuku sa naoružanjem. Opremljeni smo “ersoft” puškom M04, zimskim maskirnim odelom i turno skijama. Skije su od ove godine ubačene u program i koriste se i za alpsko i za nordijsko skijanje - istakao je kadet Sredić i poručio da su kadeti osposobljeni i obučeni i za rad s naoružanjem i za rad na skijama.

Njihov klasić Filip Stepanović govorio je o obuci kadeta u prethodne dve nedelje, odnosno o realizaciji nastave iz topografije, taktike, alpskog, nordijskog i turno skijanja. Njegovo iskustvo je posebno, jer je prvi put stao na skije.
 
- Prvi put sam stao na skije, a Vojna akademija mi je obezbedila odlične instruktore koji su me za veoma kratko vreme naučili da skijam i to veoma dobro. Osećaj kada stanem na skije i kada se spuštam niz padinu ne može se opisati ni sa milion reči. Za takav osećaj potrebno je da se osećate veoma sigurno - zaključio je kadet Stepanović.
 
Ove godine, obuka u zimskim uslovima izvodi se sa kadetima 144. klase, koji su na drugoj godini školovanja. Kadeti savladavaju nastavne sadržaje iz predmeta fizičko vaspitanje - koje obuhvata obuku u alpskom skijanju, kao i nordijskom i turno tehnikom skijanja, vojnu topografiju koja podrazumeva orijentaciju u zimskim uslovima i patrolno kretanje po nepoznatom terenu u dnevnim i noćnim uslovima, naoružanje sa nastavom gađanja i stavove za gađanje na skijama, kao i taktičku obuku koja se odnosi na utvrđivanje u zimskim uslovima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.02.2021
mp4 (386,15 MB)
Obuka
05.02.2021
mp4 (174,32 MB)
Izjava ministra Stefanovića
05.02.2021
mp4 (63,83 MB)
Izjava kadeta Ivone Jašić
05.02.2021
mp4 (64,14 MB)
Izjava kadeta Nebojše Sredojevića
05.02.2021
mp4 (52,05 MB)
Izjava kadeta Filipa Stjepanovića