Министарство одбране Републике Србије
 
04.02.2021.

Бригада везе донирала војној ковид болници „Карабурма“ 5.000 заштитних маски



Војна ковид болница „Карабурма“ од Бригаде везе Управе за телекомуникације и информатику (Ј-6) Генералштаба Војске Србије добила је данас 5.000 самочистећих баријерних сребрних маски, као вид помоћи у борби на сузбијању вируса Ковид-19.

Заменик команданта Бригаде везе пуковник Драгиша Златковић објаснио је да је Уговором о донацији та јединица Војске Србије добила 10.000 заштитних маски од произвођача – компаније „Колоид“ д.о.о. из Земуна и одлучила да их подели онима којима су у Министарству одбране и Војсци Србије најпотребније.

- Ми смо се определили да од додељених 10.000 маски, 5.000 буде подељено јединицама Војске Србије и 5.000 ковид болници „Карабурма“, односно оним лицима која су највише изложена инфекцији Ковид-19 – рекао је пуковник Златковић, захваливши представницима фирме „Колоид“ на донацији и свим медицинским радницима у Србији који доприносе борби против корона вируса.

Командант Војне ковид болнице „Карабурма“ пуковник др Иво Удовичић подсетио је да та здравствена установа збрињава ковид пацијенте непрекидно од марта прошле године.

- Све ово време како радимо, имали смо довољно заштитне опреме захваљујући Министарству одране и Министарству здравља. Заиста нисмо оскудевали ни једног тренутка и имали смо све оно што је до сада било потребно – поручио је пуковник Удовичић, истичући да су заштитне маске које су данас добили изузетног квалитета и да ће много помоћи у даљем раду.

Директор маркетинга компаније „Колоид“ д.о.о. Ема Гоцевић истакла је да су самочистеће баријерне сребрне маске нови производ који је та команија у октобру прошле године развила у сарадњи са „Галеника Фармацијом“ и Привредном комором Србије, као и да представљају побољшани вид заштите од патогених микроорганизама.

- Компанија „Колоид“ већ 14 година бави се нанотехнологијом сребрних јона и овом приликом је ултразвучном јонизацијом успела да интегрише сребрне јоне и зеолит у маску која је трослојна. Тако да смо створили један нови, побољшани вид заштите. Ми смо донирали већи број маски за децу пре два месеца, а овај пут одлучили смо да донирамо онима којима је то заиста највише потребно, а то су ковид центри и ВМЦ „Карабурма“ – нагласила је Гоцевићева.

Према декларацији произвођаћа, ефикасност самочистеће баријерне сребрне маске са јонима сребра и зеолитом током времена коришћења се не смањује и може се користити вишекратно, све до момента док се физички не уништи, не полије водом или док се значајно не запрља.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.02.2021
mp4 (30,96 MB)
Донација
04.02.2021
mp4 (73,93 MB)
Изјава пуковника Драгише Златковића
04.02.2021
mp4 (69,13 MB)
Изјава пуковника др Ива Удовичића
04.02.2021
mp4 (88,26 MB)
Изјава Еме Гоцевић