Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2021.

Brigada veze donirala vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ 5.000 zaštitnih maski



Vojna kovid bolnica „Karaburma“ od Brigade veze Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije dobila je danas 5.000 samočistećih barijernih srebrnih maski, kao vid pomoći u borbi na suzbijanju virusa Kovid-19.

Zamenik komandanta Brigade veze pukovnik Dragiša Zlatković objasnio je da je Ugovorom o donaciji ta jedinica Vojske Srbije dobila 10.000 zaštitnih maski od proizvođača – kompanije „Koloid“ d.o.o. iz Zemuna i odlučila da ih podeli onima kojima su u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije najpotrebnije.

- Mi smo se opredelili da od dodeljenih 10.000 maski, 5.000 bude podeljeno jedinicama Vojske Srbije i 5.000 kovid bolnici „Karaburma“, odnosno onim licima koja su najviše izložena infekciji Kovid-19 – rekao je pukovnik Zlatković, zahvalivši predstavnicima firme „Koloid“ na donaciji i svim medicinskim radnicima u Srbiji koji doprinose borbi protiv korona virusa.

Komandant Vojne kovid bolnice „Karaburma“ pukovnik dr Ivo Udovičić podsetio je da ta zdravstvena ustanova zbrinjava kovid pacijente neprekidno od marta prošle godine.

- Sve ovo vreme kako radimo, imali smo dovoljno zaštitne opreme zahvaljujući Ministarstvu odrane i Ministarstvu zdravlja. Zaista nismo oskudevali ni jednog trenutka i imali smo sve ono što je do sada bilo potrebno – poručio je pukovnik Udovičić, ističući da su zaštitne maske koje su danas dobili izuzetnog kvaliteta i da će mnogo pomoći u daljem radu.

Direktor marketinga kompanije „Koloid“ d.o.o. Ema Gocević istakla je da su samočisteće barijerne srebrne maske novi proizvod koji je ta komanija u oktobru prošle godine razvila u saradnji sa „Galenika Farmacijom“ i Privrednom komorom Srbije, kao i da predstavljaju poboljšani vid zaštite od patogenih mikroorganizama.

- Kompanija „Koloid“ već 14 godina bavi se nanotehnologijom srebrnih jona i ovom prilikom je ultrazvučnom jonizacijom uspela da integriše srebrne jone i zeolit u masku koja je troslojna. Tako da smo stvorili jedan novi, poboljšani vid zaštite. Mi smo donirali veći broj maski za decu pre dva meseca, a ovaj put odlučili smo da doniramo onima kojima je to zaista najviše potrebno, a to su kovid centri i VMC „Karaburma“ – naglasila je Gocevićeva.

Prema deklaraciji proizvođaća, efikasnost samočisteće barijerne srebrne maske sa jonima srebra i zeolitom tokom vremena korišćenja se ne smanjuje i može se koristiti višekratno, sve do momenta dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili dok se značajno ne zaprlja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.02.2021
mp4 (30,96 MB)
Donacija
04.02.2021
mp4 (73,93 MB)
Izjava pukovnika Dragiše Zlatkovića
04.02.2021
mp4 (69,13 MB)
Izjava pukovnika dr Iva Udovičića
04.02.2021
mp4 (88,26 MB)
Izjava Eme Gocević