Министарство одбране Републике Србије
 
24.09.2020.

Усавршавањем подофицира јачамо стубове Војске Србије



Војска Србије јача своје оперативне способности са свешћу да је у сржи сваке спремности човек, због чега велику пажњу посвећује континуираном процесу обучавања и различитим врстама усавршавања свих својих припадника.
 
Када су у питању подофицири, омогућено је да, осим школовањем у средњим војним школама, подофицири постану и професионални војници који се у својим јединицама истичу по знању и способоностима, а желе да даље напредују у служби.

Свесна значаја подофицирског кора и у корак са савременим армијама света, Војска Србије је 2010. године у саставу Команде за обуку формирала Центар за обуку и усавршавање подофицира, који је постао база за произвођење квалитетног и обученог кадра. Овај центар, који носи назив „Милунка Савић”, по вишеструко одликованој хероини и нареднику српске војске из Великог рата, налази се у касарни „Народни херој Стевица Јовановић” у Панчеву.
 
У Центру за усавршавање подофицира реализују се: Лидерски курс, Основни курс за подофицире, Виши курс за подофицире, као и каријерни, специјалистички и наменски курсеви, попут оних за инструкторе обуке, руковаоце новим наоружањем и војном опремом.
 
Први ниво каријерног усавршавања војника на путу до подофицирског чина је Лидерски курс. Њега похађају најбољи професионални војници који су се доказали радом и залагањем на војничким дужностима. Успешним завршетком тог курса, који траје осам недеље, полазници стичу услов за упућивање на Основни курс за подофицире, након чега добијају могућност да постану подофицири Војске Србије.

Током трајања Лидерског курса са полазницима се ради на унапређењу постојећих и стицању нових општевојних и војностручних знања и вештина, како би били оспособљени за извршавање задатака заменика командира одељења и овладали основама за даље усавршавање.
 
Прекретницу у каријери професионалног војника и нови почетак професионалне војне каријере у смислу напредовања у служби представља Основни курс за подофицире, који обухвата три модула: заједнички, специјалистички и стажирање, након чега следи свечани завршетак курса. Овај курс траје 26 седмица, односно 130 радних дана.
 
За све полазнике курса, без обзира на род или службу, заједнички је први модул у трајању од 10 недеља, који се реализује у Центру за обуку и усавршавање подофицира, након којег су полазници оспособљени за командовање одељењем и извршавање општих тактичких задатака, као и извођење основне индивидуалне обуке и општевојне обуке.

Други, специјалистички модул траје 12 седмица и пружа могућност стицања вештина и знања неопходних за командовање одељењем у извршавању задатака рода или службе и извођење специјалистичке обуке рода или службе. Ова фаза усавршавања реализује се у центрима за специјалистичку обуку широм Србије и јединицама Војске Србије.
 
Трећи модул траје три недеље, током којих полазници курса стажирају на почетним дужностима рода или службе у јединицама Војске Србије.
 
Основни курс за подофицире састоји се из различитих области, у оквиру којих су предмети попут лидерства, познавања опште-војних прописа, морала војске, методике извођења обуке, стројеве обуке, војне топографије, тактичке обуке, ватрене и физичке обуке. По завршетку курса полазнике очекује једнонедељна припрема за војну свечаност, на којој ће сви они који су успешно завршили курс бити промовисани у први подофицирски чин – водника, а затим распоређени на одговарајуће дужности у јединицама Војске Србије.

За све који желе да се усавршавају даље током подофирске каријере, ту су и Виши курс за подофицирекаријерни курсеви (Курс за прве подофицире, Курс за главне подофицире, Командно-штабни курс), специјалистички и наменски курсеви (курсеви за инструкторе обуке, курсеви за сертификаторе обуке, дидактичко-методички курсеви, курсеви за руковаоце новим наоружањем и војном опремом).
 
Током читаве каријере подофицири Војске Србије усвајању, развијању и промовишу вредности попут војничког духа, храбрости, интегритета, иницијативе, дисциплине и самодисциплине, посвећености, стручности, ауторитета, одговорности за извршавање задатака, тимског рада и оданост јединици, војсци и држави, те се за њих с правом може рећи да представљају један од стубова наше војске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.09.2020
mp4 (130,44 MB)
Обука и усавршавање подофицира