Министарство одбране Републике Србије
 
13.08.2020.

Министар Вулин: Војска Србије је драгоцен савезник



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике пешадијске чете који се у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву припремају за учешће у мултинационалној операцији Уједињених нација UNIFIL у Либану.

После обиласка, министар Вулин је истакао да Војска Србије све своје мисије схвата веома озбиљно, због тога и наше учешће у мировним мисијама „мора да буде припремљено на најбољи могући начин“.

- Ми наше момке и девојке шаљемо на тешка места, тамо где је потребно донети, осигурати и очувати мир, али и на места на којима репрезентујемо Србију, Војску Србије, нашу земљу и наш народ. У овом тренутку у мисији UNIFIL, без обзира на све оне инциденте који су се дешавали у Либану, са задовољством могу да кажем да ниједан наш припадник није повређен, није угрожен на било који начин, сви су здрави, немамо инфицираних од вируса Ковид-19, сви су безбедни и с нестрпљењем чекају да се врате кући - рекао је министар Вулин.

- Нови контингент, који се припрема и који ће у фебруару да оде у Либан, обучава се и спрема за све оно што га очекује. Сви припадници Војске Србије и 11. пешадијског батаљона показују велику мотивисаност и велику спремност да раде, да учествују у мировној мисији и да покажу колико је Војска Србије драгоцен савезник. Где год се Војска Србије појавила у мировним мисијама имали смо само речи похвале и само жељу да нас буде више и да останемо дуже. Војска Србије, где год да се налази, увек показује колико је држава Србија вредна и колико је добар и поуздан партнер - закључио је министар одбране.

Командир пешадијске чете која се припрема за учешће у мултинационалној операцији у Либану мајор Зоран Цвејић рекао је да се после завршене селекције за пешадијску чету сада у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву реализује индивидуална обука у трајању од четири недеље.

- После завршене обуке пешадијска чета се упућује у Базу „Југ“ где ће се изводити обука у колективним задацима. Ту је тежиште на обуци одељења и водова за извршавање задатака који ће их чекати у мировној мисији у Либану. На крају се изводи евалуација, односно процена обучености за упућивање у мисију, у трајању од четири дана, после чега је пешадијска чета припремљена, добија сертификат и може бити упућена у мировну мисију - истакао је мајор Цвејић.

Један од припадника пешадијске чете заставник Желимир Мега говорио је о сегментима индивидуалне обуке - о обуци возача на борбеним моторним возилима која се користе у мисији, обуци нишанџија који нису на борбеним возилима, обуци болничара и обуци у руковању личним наоружањем, оптоелектронским и телекомуникационим средствима.

- Сви припадници су мотивисани за извршење овог задатка и сваки појединац даје свој максимум како бисмо успешно реализовали колективну обуку пешадијске чете - поручио је заставник Мега.

Припадници пешадијске чете су током данашње обуке приказали рад у тактичко-оперативном центру и увежбавали сложене тактичке задатке који их могу очекивати у мултинационалним операцијама, попут патролирања, пратње конвоја, пружања прве помоћи и поступак са раном.

Током извођења обуке за учешће у мултинационалним операцијама примењују се дефинисане процедуре како би се остварила интероперабилност снага из различитих земаља и омогућило успешно извршавање задатака у мултинационалном окружењу.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик команданта Копнене војске бригадне генерал Владета Балтић и заменик команданта Прве бригаде Копнене војске пуковник Радован Гајић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.08.2020
mp4 (163,04 MB)
Изјава министра Вулина
13.08.2020
mp4 (80,78 MB)
Изјава мајора Зорана Цвејића
13.08.2020
mp4 (66,59 MB)
Изјава заставника Желимира Меге
13.08.2020
mp4 (395,37 MB)
Обилазак