Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.08.2020.

Ministar Vulin: Vojska Srbije je dragocen saveznik



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike pešadijske čete koji se u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu pripremaju za učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Posle obilaska, ministar Vulin je istakao da Vojska Srbije sve svoje misije shvata veoma ozbiljno, zbog toga i naše učešće u mirovnim misijama „mora da bude pripremljeno na najbolji mogući način“.

- Mi naše momke i devojke šaljemo na teška mesta, tamo gde je potrebno doneti, osigurati i očuvati mir, ali i na mesta na kojima reprezentujemo Srbiju, Vojsku Srbije, našu zemlju i naš narod. U ovom trenutku u misiji UNIFIL, bez obzira na sve one incidente koji su se dešavali u Libanu, sa zadovoljstvom mogu da kažem da nijedan naš pripadnik nije povređen, nije ugrožen na bilo koji način, svi su zdravi, nemamo inficiranih od virusa Kovid-19, svi su bezbedni i s nestrpljenjem čekaju da se vrate kući - rekao je ministar Vulin.

- Novi kontingent, koji se priprema i koji će u februaru da ode u Liban, obučava se i sprema za sve ono što ga očekuje. Svi pripadnici Vojske Srbije i 11. pešadijskog bataljona pokazuju veliku motivisanost i veliku spremnost da rade, da učestvuju u mirovnoj misiji i da pokažu koliko je Vojska Srbije dragocen saveznik. Gde god se Vojska Srbije pojavila u mirovnim misijama imali smo samo reči pohvale i samo želju da nas bude više i da ostanemo duže. Vojska Srbije, gde god da se nalazi, uvek pokazuje koliko je država Srbija vredna i koliko je dobar i pouzdan partner - zaključio je ministar odbrane.

Komandir pešadijske čete koja se priprema za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu major Zoran Cvejić rekao je da se posle završene selekcije za pešadijsku četu sada u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu realizuje individualna obuka u trajanju od četiri nedelje.

- Posle završene obuke pešadijska četa se upućuje u Bazu „Jug“ gde će se izvoditi obuka u kolektivnim zadacima. Tu je težište na obuci odeljenja i vodova za izvršavanje zadataka koji će ih čekati u mirovnoj misiji u Libanu. Na kraju se izvodi evaluacija, odnosno procena obučenosti za upućivanje u misiju, u trajanju od četiri dana, posle čega je pešadijska četa pripremljena, dobija sertifikat i može biti upućena u mirovnu misiju - istakao je major Cvejić.

Jedan od pripadnika pešadijske čete zastavnik Želimir Mega govorio je o segmentima individualne obuke - o obuci vozača na borbenim motornim vozilima koja se koriste u misiji, obuci nišandžija koji nisu na borbenim vozilima, obuci bolničara i obuci u rukovanju ličnim naoružanjem, optoelektronskim i telekomunikacionim sredstvima.

- Svi pripadnici su motivisani za izvršenje ovog zadatka i svaki pojedinac daje svoj maksimum kako bismo uspešno realizovali kolektivnu obuku pešadijske čete - poručio je zastavnik Mega.

Pripadnici pešadijske čete su tokom današnje obuke prikazali rad u taktičko-operativnom centru i uvežbavali složene taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, poput patroliranja, pratnje konvoja, pružanja prve pomoći i postupak sa ranom.

Tokom izvođenja obuke za učešće u multinacionalnim operacijama primenjuju se definisane procedure kako bi se ostvarila interoperabilnost snaga iz različitih zemalja i omogućilo uspešno izvršavanje zadataka u multinacionalnom okruženju.

Današnjem obilasku prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadne general Vladeta Baltić i zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Radovan Gajić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.08.2020
mp4 (163,04 MB)
Izjava ministra Vulina
13.08.2020
mp4 (80,78 MB)
Izjava majora Zorana Cvejića
13.08.2020
mp4 (66,59 MB)
Izjava zastavnika Želimira Mege
13.08.2020
mp4 (395,37 MB)
Obilazak