Министарство одбране Републике Србије
 
18.05.2020.

Министарство одбране захвалило домаћим привредницима који су помогли у борби са Ковид-19



Церемонија свечаног уручивања војних признања и захвалница компанијама, појединцима и медијима који су донирали средства и пружили подршку Министарству одбране и Војсци Србије током борбе на сузбијању заразне болести Ковид-19, одржана је данас у Дому Гарде на Топчидеру.

Министар одбране Александар Вулин је свима који су донирали средства ради спречавања ширења и сузбијања заразне болести Ковид-19, захвалио у име Србије, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у име сваког војника и пацијента, поручивши да је захваљујући њима Србија показала своје најбоље и најлепше лице онда када је било најтеже.
 
- Били сте и још увек сте ту. Зато сам вам захвалан и у име Србије и у име врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у име грађана Србије, у име сваког војника, у име сваког пацијента. Захвалан, што смо могли тако поносно да стојимо пред странцима, да им покажемо шта смо у стању да направимо и какво гостопримство да им пружимо. Хвала што ниједан наш војник, ниједан наш здравствени радник није био без пажње и без топлог напитка, што није био без заштитне опреме и средства за дезинфекцију, што није био без хлеба, без новина. Хвала вам што сте бринули о њима као да су ваши, а заправо и јесу ваши. Хвала вам пуно у име државе Србије која је показала своје најбоље и најлепше лице, а и ми са њом и ми у њој - истакао је министар Вулин.

Министар одбране је поручио да се земља попут Србије не може мерити по броју својих становника и квадратних километара, висини бруто друштвеног производа или по богатству, већ само по вредности и врлини њених људи.
 
- Показали смо да смо бољи, показали смо се организованијим, богатијим, солидарнијим и сигурнијим од многих великих и моћнијих. Величина и моћ не станују у банковним рачунима, у швајцарским трезорима. Величина и моћ станују у снази и вредноћи људи спремних да откину своје парче хлеба да неко други не би остао без њега. У тренуцима и времену „свете себичности“, ви сте показали да изнад тог принципа који влада овим светом, постоји и још један већи, пречи и важнији – „света љубав“ према људима са којима живите и према земљи у којој живите – рекао је министар Вулин.

У време борбе са коронавирусом, могли смо да видимо велике и моћне земље, богате народе како једни другима отимају помоћ, респираторе, лекове, како у многим богатим и моћним градовима нема ни организације ни државе ни људи, подсетио је министар Вулин и додао да у Србији, захваљујући њеним људима, тако нешто није могло да се види.

- У овој земљи нико није остао сам, без лека, без наде и није било никога ко може да каже да га је држава одгурнула, заборавила, напустила, да га је питала има ли или нема здравствено осигурање, колико је богат или сиромашан. У овој земљи сви су имали право на живот и ничији отац и ничија мајка није скинут са респиратора зато што је сувише стар. За нас нема сувише старих, као што нема превише младих. За нас нема ни једног јединог живота за који се не вреди борити. Хвала вам што сте били ту у тешким и најтежим тренуцима – нагласио је министар Вулин.
 
Сви који су помогли у борби против коронавируса нису били позвани нити се од њих то очекивало, истиче министар одбране и додаје да је добровољност коју су сви показали утолико вреднија. Он је окупљенима рекао да су нас учинили посносним, јер су показали да има толико људи који су спремни да буду уз све нас, и да помогну и више него што могу.
 
- Хвала вам што сте нам у овом тешком тренутку показали своје најбоље и најлепше лице, што сте показали да у овој земљи нико није, неће и не сме бити сам, што сте показали да сте ту и када се пажња изгуби, светла угасе, камере окренуо своје објективе – рекао је министар Вулин.
 
У име награђених окупљеним се обратио власник и директор предузећа „ТЕРМОМОНТ" Дејан Бурчул, који је захвалио свима који се већ месецима боре против коронавируса – медицинским радницима, војницима и полицајцима.

- Захвалио бих Министарству одбране, пре свега министру одбране, зато што су препознали нашу жељу да помогнемо, што су веровали у нас и омогућили нам да изведемо пројекат до краја. Захвалио бих и мојим колегама из „ТЕРМОМОНТ“-а, али и партнерским фирмама “Bauwesen”, „Шумадијапут“ и „Електромонт“ које су нам помогле да завршимо пројекат. Оно на шта смо поносни није брзина којом смо завршили пројекат, није ни квалитет којим смо радили. Поносни смо на јединство - десетак компанија са више стотина запослених радило је без приреме као један, успели смо у нашој намери да завршимо болницу у рекордном року и да нашим суграђанима обезбедимо место где ће квалиетно да се лече. Надам се да смо показали изузетну мотивисаност, знам да смо сви одушевљени пројектом, да смо сви радили и утркивали се једни са другима и надам се да смо бар делимично показали колико нам је стало до наше земље коју волимо и у којој живимо – поручио је Бурчул.
 
На данашњој свечаности, у знак признања за успешну сарадњу, министар Вулин уручио је војне спомен медаље за изузетан допринос систему одбране Републике Србије предузећима „Термомонт“ д.о.о. Београд, „ Infrastructure Development and Construction“ д.о.о., „Gazprom Neft“, „Милан Благојевић - Наменска“ а.д. Лучани, хотелу „Hilton Belgrade“, „Застава Терво“ Крагујевац, „ Messer Tehnogas“ а.д. Београд, „ Unionclean“ д.о.о. Београд, „Прва Искра - Наменска производња“ а.д. Барич, „ДИС“ д.о.о. и компанији „Yuмcо“ а.д. Врање.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручио је плакете Министарсва одбране представницима компанија „SIGMA” д.о.о. Кула, „Trefoil inženjering”, д.о.о, „Kleemann Liftovi”, хотел “Слодес” Раковица, „Прва петолетка – Наменска“ а.д. Трстеник, Фонд Б92, „MERCATOR-S” Нови Сад, „VINEX ETIL” д.о.о. Зрењанин, „КЊАЗ МИЛОШ” а.д. Аранђеловац, „МЛЕКАРА ШАБАЦ” а.д. Шабац, „FRUCTUS” д.о.о., „PHUKET” д.о.о., „IVOX” д.о.о. Смедерево, „ПОЛИПАК” д.о.о. Баточина, „MOZZART” д.о.о., ЈКП „ВОДОВОД” Сремска Митровица, „FIREFLY PRODUCTIONS” д.о.о. Београд, „MAĆI-001” д.о.о., „MILLENNIUM TEAM”, „HIP-PETROHEMIJA” Панчево и компнији “Espresso expres” д.о.о.
 
Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић уручио је захвалнице Министарства одбране представницима хотела „My Place“ у Нишу, Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ Златибор, Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, „Беркосан Балканс“ д.о.о. Нова Пазова, „СИГМА ПРОМЕТ” д.о.о. Бечеј, „Адриа Медиа Група”, „Адриа Медиа Магазини”, дневне новине „ALO”, „INFORMER”, „ПОЛИТИКА”, „SRPSKI TELEGRAF”, „КОМПАНИЈА НОВОСТИ” Београд, „НАШ ПЕЧАТ” а.д. Београд, „НИП КОМПАНИЈА БОРБА” а.д. Београд, Свети архијерејски Синод Српске православне цркве, „COLOR MEDIA INTERNATIONAL” и часопис „Недељник”.
 
Заменик генералног директора компаније “НИС” Вадим Смирнов истакао је да му је веома велика част што је на данашњој свечаности у прилици да прими признање у име компаније “Газпром нефт”, која је одмах по увођењу ванредног стања одлучила да помогне Републици Србији у виду донације.
 
- Сасвим природна је та помоћ, јер кад причамо о безбедности, прво о коме причамо је Министарство одбране, али и наша компанија је битна карика када причамо о енергетској безбедности. Са Министарством одбране негујемо сарадњу већ низ година – нагласио је Смирнов додајући “да та сарадња иде од душе” и да се сматрају обавезним да помогну Војсци, која сваки пут показује колико је као институтиција значајна за нашу земљу и која увек ту када је тешко, а да је донација била начин да се олакша њихов посао.
 
Признање је данас уручено и регионалном директор компаније “Unionclean” Данилу Марићу, који је захваљујући на признању истакао да је та компанија донирала опрему и дезинфекциона средства из палете производа те команије.

- Нама је заиста било задовољство што смо то урадили, јер се тада саме речи “ванредно стање” говоре да је све било ванредно и ми смо свим срцем хтели да покажемо и докажемо да држава може да рачуна на нас – истакао је Марић додајући да је свако од присутних на данашњој церемонији помогао онолико колико је могао, потврђујући на тај начин висок степен друштвене одговорности и велики степен патриотизма.
 
У име компаније "Књаз Милош" признање је примила Милана Петровић, менаџер за јавне и корпоративне  послове те компаније, која је захвалила Министартсву одбране и Војсци Србије на добијеном признању.
 
- Захвални смо на прилици да континуираним снабдевањем воде подржимо пацијенте, медицинско особље и Војску Србије у овој великој борби. Искрено се надамо да је та борба највећим делом иза нас, а наши суграђани и наша држава могу увек да рачунају на компанију “Књаз Милош” да им се нађе и у добрим и у изазовним временима – истакла је Милана Петровић додајући да је та компанија по успостављању ванредног стања све ковид болнице, а касније и привремене болнице снабдевала водом.
 
Према њеним речима, признање које је та компанија данас добила показатељ је да је та подршка значила, а заслуга, како је рекла, припада свим запосленима у компанији “Књаз Милош”, због њихове одговорности и солидарности.

Данашњој свечаности присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.05.2020
mp4 (256,72 MB)
Обраћање министра Александра Вулина
18.05.2020
mp4 (96,32 MB)
Обраћање директора "Термомонта" Дејана Бурчула
18.05.2020
mp4 (62,22 MB)
Изјава Вадима Смирнова
18.05.2020
mp4 (81,5 MB)
Изјава Данила Марића
18.05.2020
mp4 (74,87 MB)
Изјава Миланe Петровић
18.05.2020
mp4 (182,29 MB)
Уручивања војних признања и захвалница