Министарство одбране Републике Србије
 
29.03.2020.

Министар Вулин: Пријатељи се познају у тешким временима




Министар одбране Александар Вулин, заједно са министром здравља Златибором Лончаром и амбасадором Уједињених Арапских Емирата у Београду Мубараком Ал Дахеријем, дочекао је на београдском аеродрому "Никола Тесла" авион компаније "Етихад" којим је ноћас око 3.30 часова довезена медицинска помоћ из Уједињених Арапских Емирата.

- У име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, имам част да пренесем његову захвалност и захвалност свих грађана Србије шеику Мухамеду Бин Заједу и свим грађанима Уједињених Арапских Емирата. Мало је земаља на свету које нису затражиле помоћ од Уједињених Арапских Емирата, још је мање земаља на свету које су добиле овако велику, потребну и великодушну помоћ као што је добила Република Србија - рекао је министар Вулин.

Пријатељи се познају у тешким временима, истиче министар Вулин и подсећа да се пристиглом помоћи опредметио договор председника Вучића и шеика Мухамеда Бин Заједа и показао да Србија није сама.

- Помоћ је драгоцена и потребна. Помоћ је дошла у правом часу и њу чини баш оно што нам је потребно у овом тренутку - маске, две врсте заштитних одела, каљаче, све оно што нам је заиста неопходно у овом тренутку. Али помоћ је показала и оно што је важније од сваке помоћи на свету, а то је да нисмо сами, да имамо пријатеље, да се Србија цени, поштује и искрено воли - наглашава министар Вулин.

Он је рекао и да ће Србија увек памтити и добро и зло и свакоме враћа баш оно што је заслужио и да зато Уједињени Арапски Емирати имају разлога да се у годинама које долазе радују пријатељству са Србијом коју су задужили и која има разлога и обавезу да добро узврати.

У пошиљци из Абу Дабија налази се 10 тона медицинске опреме, која ће Србији помоћи у борби против епидемије коронавируса.

Пристиглих 13.750 заштитних одела, 15.000 болничких одела, 500.000 рукавица, 30.000 заштита за ципела, 20.000 маски и 6.000 санитизера, први су део донације из Емирата, а очекује се да ће у следећој тури стићи и респиратори.

Помоћ из Уједуњених Арапских Емирата договорена је пре неколико дана након разговора председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића са престолонаследником УАЕ шеиком Мухамедом Бин Заједом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.03.2020
mp4 (150,96 MB)
Изјава министра Вулина
29.03.2020
mp4 (72,78 MB)
Дочек помоћи из УАЕ