Министарство одбране Републике Србије
 
10.03.2020.

Министар Вулин: Помоћ Крушику и ОИС је искључива заслуга Вучића




- Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић дошао је у „Крушик“ да помогне, да се суочи с проблемима. „Крушик“ је под страшним ударом и имали смо операцију „Крушик“ која је трајала месецима – операција у којој је требало одбрамбену индустрију приказати као легло криминала и нешто што треба укинути. Председник Вучић јуче није дошао ни у какву посету, није их обишао, није хтео ни да уђе у нове погоне. Само су га занимали радници и стање у предузећу, рекао је данас министар одбране Александар Вулин у јутарњем програму Телевизије „Пинк“, коментаришући посету председника Вучића фабрици „Крушик“.

Он је истакао да „сва помоћ која ће доћи и која је „Крушику“ неопходна да сачува својих 3.000 радних места и способност своје производње стиже искључиво захваљујући Александру Вучићу“.

- Било је неразумевања у Влади, и у бројним министарствима. Многи су сматрали да није неки разлог да се држава ангажује око тога. Александар Вучић нас је све сазвао, све ресорне министре и рекао – „Крушик“ мора да ради боље и помоћи ћемо му да ради боље. Сви морају да знају да је ово заслуга искључиво Александра Вучића, јер је окупио целу Владу, учинио да обезбедимо новац, свако из свог ресора колико је потребно, како би „Крушик“ наставио да ради, нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, Војска Србије ће помоћи тако што ће за милијарду динара купити муницију која јој је потребна.

- То је милијарда динара коју ми немамо у буџету, него ћемо је добити из слободних средстава. Председник Вучић тај новац тражи и од Владе и од Министарства финансија да се да на располагање Војсци Србије да купи неопходну муницију. Биће ту свега што је Војсци Србије неопходно, јер 30 година нисмо занављали муницију. Оно што ћемо ми купити за милијарду динара, коштаће нас дупло мање него да купимо од неке стране фирме. Председник Вучић и као врховни командант и као председник Републике то одлично зна и зато се понаша тако према одбрамбеној индустрији Србије. Одбрамбена индустрија је требало да буде укинута 2012. године. Ми смо 2012. године имали одбрамбену индустрију која је била напуштена без иједног јединог динара помоћи. Ви сад имате одбрамбену индустрију која зарађује, али и којој држава непрекидно помаже. Председник Вучић, када је био председник Владе, је обезбедио одбрамбену индустрију у тешким временима, чак тежим него што је данас - 50 милиона евра само за непосредне инвестиције, бесповратних средстава. То је дало огроман подстицај одбрамбеној индустрији и ево сада креће и нови талас. Да немамо председника који то разуме, одбрамбена индустрија би била талац разних министара, свако има неки свој приоритет. Он разуме шта је одбрамбена индустрија Србије, зна колико то значи за одбрану, способност и моћ наше земље и наше армије, и тако се понаша - истакао је министар Вулин и додао да сви радници одбрамбене индустрије Србије, више од 11.000 њих и бар још толико коопераната, треба да знају да је одбрамбена индустрија Србије један од приоритета председника Вучића и наше државе.

Председник Вучић је радницима поручио да немају разлога да брину за себе и своје породице, за своје плате и свој посао, али да морају да раде више и да менаџмент има највећу одговорност, не само да обезбеди посао, већ и да смањи трошкове, да ради оно што ради менаџмент, да новац паметно утроши, то је њихова одговорност, подвукао је министар Вулин.

Он је нагласио да одбрамбена индустрија има разлог за оптимизам, али мора да ради.

- Када имате таквог врховног команданта који толико ради за ваш ресор и толико ради за одбрамбену индустрију Србије имате разлог за оптимизам, имате разлог да будете поносни, али имате разлог да будете одговорни и да дате све од себе - закључио је министар одбране.