Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2020.

Ministar Vulin: Pomoć Krušiku i OIS je isključiva zasluga Vučića




- Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić došao je u „Krušik“ da pomogne, da se suoči s problemima. „Krušik“ je pod strašnim udarom i imali smo operaciju „Krušik“ koja je trajala mesecima – operacija u kojoj je trebalo odbrambenu industriju prikazati kao leglo kriminala i nešto što treba ukinuti. Predsednik Vučić juče nije došao ni u kakvu posetu, nije ih obišao, nije hteo ni da uđe u nove pogone. Samo su ga zanimali radnici i stanje u preduzeću, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u jutarnjem programu Televizije „Pink“, komentarišući posetu predsednika Vučića fabrici „Krušik“.

On je istakao da „sva pomoć koja će doći i koja je „Krušiku“ neophodna da sačuva svojih 3.000 radnih mesta i sposobnost svoje proizvodnje stiže isključivo zahvaljujući Aleksandru Vučiću“.

- Bilo je nerazumevanja u Vladi, i u brojnim ministarstvima. Mnogi su smatrali da nije neki razlog da se država angažuje oko toga. Aleksandar Vučić nas je sve sazvao, sve resorne ministre i rekao – „Krušik“ mora da radi bolje i pomoći ćemo mu da radi bolje. Svi moraju da znaju da je ovo zasluga isključivo Aleksandra Vučića, jer je okupio celu Vladu, učinio da obezbedimo novac, svako iz svog resora koliko je potrebno, kako bi „Krušik“ nastavio da radi, naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije će pomoći tako što će za milijardu dinara kupiti municiju koja joj je potrebna.

- To je milijarda dinara koju mi nemamo u budžetu, nego ćemo je dobiti iz slobodnih sredstava. Predsednik Vučić taj novac traži i od Vlade i od Ministarstva finansija da se da na raspolaganje Vojsci Srbije da kupi neophodnu municiju. Biće tu svega što je Vojsci Srbije neophodno, jer 30 godina nismo zanavljali municiju. Ono što ćemo mi kupiti za milijardu dinara, koštaće nas duplo manje nego da kupimo od neke strane firme. Predsednik Vučić i kao vrhovni komandant i kao predsednik Republike to odlično zna i zato se ponaša tako prema odbrambenoj industriji Srbije. Odbrambena industrija je trebalo da bude ukinuta 2012. godine. Mi smo 2012. godine imali odbrambenu industriju koja je bila napuštena bez ijednog jedinog dinara pomoći. Vi sad imate odbrambenu industriju koja zarađuje, ali i kojoj država neprekidno pomaže. Predsednik Vučić, kada je bio predsednik Vlade, je obezbedio odbrambenu industriju u teškim vremenima, čak težim nego što je danas - 50 miliona evra samo za neposredne investicije, bespovratnih sredstava. To je dalo ogroman podsticaj odbrambenoj industriji i evo sada kreće i novi talas. Da nemamo predsednika koji to razume, odbrambena industrija bi bila talac raznih ministara, svako ima neki svoj prioritet. On razume šta je odbrambena industrija Srbije, zna koliko to znači za odbranu, sposobnost i moć naše zemlje i naše armije, i tako se ponaša - istakao je ministar Vulin i dodao da svi radnici odbrambene industrije Srbije, više od 11.000 njih i bar još toliko kooperanata, treba da znaju da je odbrambena industrija Srbije jedan od prioriteta predsednika Vučića i naše države.

Predsednik Vučić je radnicima poručio da nemaju razloga da brinu za sebe i svoje porodice, za svoje plate i svoj posao, ali da moraju da rade više i da menadžment ima najveću odgovornost, ne samo da obezbedi posao, već i da smanji troškove, da radi ono što radi menadžment, da novac pametno utroši, to je njihova odgovornost, podvukao je ministar Vulin.

On je naglasio da odbrambena industrija ima razlog za optimizam, ali mora da radi.

- Kada imate takvog vrhovnog komandanta koji toliko radi za vaš resor i toliko radi za odbrambenu industriju Srbije imate razlog za optimizam, imate razlog da budete ponosni, ali imate razlog da budete odgovorni i da date sve od sebe - zaključio je ministar odbrane.