Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2020.

Министар Вулин: Значајно побољшан квалитет војног школства



-У Војсци ништа није само од данас или од јуче, већ је све продукт рада и оних који су били на овом месту пре мене. У потпуности смо реконструисали објекат Војне гимназије. Интернат Војне гимназије заиста је за сваку похвалу. Реконструисали смо Спортски центар Војне академије, отворили смо најмодернију стрељану - филмску и пиштољску стрељану. Значајно смо повећали квалитет живота деце на Војној академији, почев од тога да смо повећали њихове надокнаде, обезбедили нове униформе, реновирали неколико кабинета за учење, опремили их најмодернијим наставним средствима, побољшали квалитет исхране - од калоријске вредности до укуса. Обезбедили смо деци да им се плаћају карте за аутобуски превоз. Увели смо да деца буду осигурана, што веровали или не годинама уназад није било рађено - указао је министар Вулин одговарајући данас у Дому Народне скупштине на посланичко питање у вези са мерама које Министарство одбране предузима како би побољшао стандард припадника Војске Србије.  

Много тога урађено је и на пољу побољшања квалитета образовања, нагласио министар Вулин и навео да се посебно водило рачуна да се наставни процес што више оплемени.

- Наставни процес на Војној академији значајно смо увојничили. На Војној академији се више неће школовати менаџери одбране. Од марта месеца школују се официри и самим тим и наставни план и програм за школовање на Војној академији и у Војној гимназији је више увојничен, са много више војничких предмета. Имали смо примере да на Командно-штабном усавршавању немате ни један час војне тактике ни војне историје, а школујете будуће команданте и високе официре. Имали смо чак и случајеве да у четвртој години Војне академије часови борења буду нула, а замислите официра који не вежба ниједну борилачку вештину.

Министар Вулин поручује да је дошао крај процесу развојничавања војске и да се у последњих неколико година интензивно ради на враћању војске у наш образовни систем.

- Свако ко веже своју судбину за војску зна да постоји систем који ће бринути о њему, зна да постоји систем у коме ће бити чувани, у коме ће бити заштићен. Ми смо врата наше Војне академије и наше Војне гимназије отворили за предаваче са искуством, не само за оне који имају докторску титулу, већи за оне који имају ратна и животна искуства која вреди пренети нашим будућим официрима, који знају како су командовали армијама, корпусима, дивизијама, бригадама и који то сада преносе нашој деци - нагласио је министар одбране.

Министар Вулин је подсетио да до 2012. године док Александар Вучић није постао министар одбране, некадашњим ратним командантима било је забрањено да се било где појављују, а камо ли на Војној академији причају деци како су се борили против НАТО агресије.

- Данас многе армије света траже њихова искуства и траже да такве предаваче шаљемо по свету како би смо пренели како смо се борили те 1999. године. Као што видите, заиста се трудимо да образовни систем значајно унапредимо, јер оно што научимо официра на Војној академији, тако ће нам вратити после када буде био у трупи - закључио је министар Вулин.